Ana SayfaDünyaAlmanya’dan Türkiye’ye silah satışına devam

Almanya’dan Türkiye’ye silah satışına devam

HABER MERKEZİ – Almanya ile Türkiye arasındaki gerilim sürerken, iki ülke arasındaki savunma ticareti devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Almanya’dan Türkiye’ye son on haftada gerçekleştirilen silah ve silah malzemesi ihracatı yaklaşık 4 milyon euro.

Almanya hükümeti, 1 Ağustos ile 8 Ekim 2017 tarihleri arasındaki Türkiye’ye planlanan silah satışları verilerini açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Maching’in verdiği yanıta göre son on hafta içinde Türkiye’ye daha önce izni verilen yaklaşık 4 milyon euroluk silah ve silah malzemesi sevkiyatı gerçekleştirildi.


Krize rağmen savaş ticareti: Almanya 8 ayda Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah sattı


Almanya’dan Türkiye’ye yapılan silah ihracatının değeri

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya hükümeti, 2016 yılında Türkiye’ye 83 milyon 900 bin euroluk hacminde silah satışına izin vermişti.

Ayda yaklaşık 7 milyon euroluk 18 silah satışı iznine tekabül eden bu miktarın, 2017 yılının Ağustos ve Ekim aylarına kıyasla iki kat fazla olduğuna dikkat çekilirken, 1 Ağustos’tan beri Türkiye’ye yapılan ihracatın 10 milyon 800 bin Euro değerinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, Almanya’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği silah satışlarının onayının daha önce verilmiş olabileceği de kaydedildi.

2016 yılında Türkiye Almanya’nın savunma sanayi ithalatı yaptığı ülkeler arasında 20’nci sıradaydı.

Ancak son açıklanan verilere göre Türkiye’nin listede geri sıralara düşeceği tahmin ediliyor.

Dağdelen: İhracat tamamen durdurulmalı

Silah satışına ilişkin soru önergesini veren Sol Parti’nin milletvekillerinden Sevim Dağdelen, Almanya’dan Türkiye’ye ihracatın azalmış olmasına karşın hala silah satışı yapılmasını “rezil bir skandal” olarak nitelendirdi.

Dağdelen, “Türkiye’ye savunma ihracatının amasız ve fakatsız durdurulması” gerektiğini savundu.

Türkiye’de aralarında gazeteci Deniz Yücel, Meşale Tolu ve insan hakları savunucusu ve bilişim uzmanı Peter Steudtner’in tutuklanmasının ardından Almanya hükümeti Türkiye politikasını sertleştireceğini açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
1915'ten BUGÜNE | Garabed'in Zir'den İstanbul'a, oradan Arjantin'e uzanan öyküsü
Sonraki Haber
Büyüknohutçu çifti cinayeti Guardian'da: Diğer yaşam savunucuları için tehdit devam ediyor