Ana SayfaGüncelAnkara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmaya da izin yok: Biber gazı, plastik mermi, gözaltı

Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmaya da izin yok: Biber gazı, plastik mermi, gözaltı

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 2’nci yıldönümünde katliamda yaşamlarını yitirenleri anmak için Ankara Garı’nda yapılmak istenilen anmaya katılanlara polis biber gazı ile müdahale etti.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın ikinci yıldönümü nedeniyle 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Tabipleri Birliği (TTB) tarafından Ankara Garı’nda yapılacak anma öncesi polis alanı ablukaya aldı.

Gara çıkan bütün yollar sabah erken saatlerde trafiğe kapatıldı.

Sıhhiye caddesinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup anma programının düzenleneceği alana gitmek isteyenlere ise polis biber gazı ile müdahale etti.

Müdahalede gözaltına alınanların da olduğu öğrenildi.

Polis müdahalesi sonrası aileler, Necatibey Caddesi’nde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) geçerek burada açıklama yapmak ve İMO içerisinde kısa bir anma etkinliği yapmak istedi. Ancak polis İMO önünde bekleyen kitleye de TOMA ile müdahale etti.

Polis, anma sırasında da bina içine biber gazı sıktı. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın da katıldığı etkinlik gazdan dolayı yarıda kaldı.

Polisin devam eden müdahalesi üzerine 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve çok sayıda yurttaşın yanı sıra KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Türkel ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun katıldı.

Ortak basın açıklamasını KESK Eş Başkanı Aysun Gezen yaptı. Gezen, “10 Ekim Ankara katliamının ikinci yıl dönümünde toplumun vicdanında, yüreklerimizde derin ve onulmaz bir yara açan bu katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anmamız, acımızı ifade etmemiz, katliamı kınamamız bir kez daha polis vahşeti ile engellendi” dedi.

Gezen şöyle devam etti:

Müfettiş raporlarında sorumlulukları belirtildiği halde istihbarat bilgisini gizleyen, arama noktaları oluşturmayan, hiçbir güvenlik önlemi almayan, katliamda ihmali ve sorumluluğu bulunan kamu görevlilerine valilikçe soruşturma izni verilmediğinin tanığıyız.

Bugün de, katliamın ikinci yılında gerçekleştirmek istediğimiz anmaya yapılan saldırının, atılan tekmelerin, savrulan hakaretlerin, plastik mermilerin, sıkılan gazın tanığı kılındık. AKP iktidarı katliamda sorumluluğu bulunan siyasileri, kamu görevlilerini tespit ederek yargılanmalarını sağlamak yerine, 10 Ekim’i anmak isteyenlere, 10 Ekim için adalet talep edenlere acımasızca saldırı emri vererek tarafını bir kez daha göstermiştir. Bugün yaşanan polis vahşetini şiddetle kınıyoruz. 10 Ekim anmasına yönelik polis saldırısının tüm sorumluları hesap vermelidir.