Ana SayfaÇeviriAnne Frank dosyası yeniden açılıyor

Anne Frank dosyası yeniden açılıyor

HABER MERKEZİ – Emekli FBI Ajanı Vince Pankoke ve ekibi, son on yılda geliştirilen yeni yöntemleri kullanarak araştırdıkları büyük miktarda veri sayesinde Anne Frank ve ailesinin yakalanmasının ardındaki gizemi çözmeye çalışıyor.


Çeviri – Derleme: Tolga Er


Emekli FBI ajanı Vince Pankoke liderliğinde 19 adli uzmandan kurulu ekip, Anne Frank ve ailesinin saklandığı yeri 1944 yılında Gestapolara (Gizli devlet polisi) ‘bildirenlerin’ teşhis edilmesi için 50 yılı aşkındır sırrı çözülemeyen dosyayı tekrar açıyor.

Son on yılda geliştirilen soruşturma tekniklerinin kullanılacağı araştırma için Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Anne Frank Evi de arşivlerini açmayı kabul etti.

Ekip, aktör kullanarak Frank ailesinin tutuklandığı günü yeniden canlandırıyor ve FBI’ın davranış bilimi ekibinin kurucularından Roger Depue, tanık ifadelerini ve yapılan görüşmeleri analiz ediyor.

Yok denilen dosyalara ABD’de ulaşıldı

The Guardian‘ın haberine göre Pankoke, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD’ye gönderilen gizliliği kaldırılmış belgelerden yeni bulgular edindiğini ifade ediyor.

‘Sicherheitsdienst’ adıyla bilinen Alman ‘güvenlik’ güçlerinin tutuklamaların kaydını almasına rağmen, Frank ailesine ilişkin dosyaların 1944 yılındaki Britanya bombardımanı sırasında yok olduğu düşünülüyordu.

Pankoke ise o ‘var olmayan’ dosyaları ABD’de bulduğunu söylüyor:

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Arşivleri’nde çok zaman harcadım ve var olmadığı söylenen Amsterdam’dan getirilmiş dosyaları buldum. Bazıları sudan veya ateşten ötürü zarar görmüştü. Yazıda Alman askeri teknik kelimeleri kullanıldığı için dosyaların gözden geçirilmesi zaman alacak. Ancak ihanet edilmiş Musevilerin isimlerinin bulunduğu listeye de ulaştık; listede Amsterdam’da yaşayan Gestapo ajanları ve muhbirlerin de ismi var.

Geçtiğimiz yıllarda Kolombiya’daki uyuşturucu kartellerinin ifşa edilmesinde gizli görevde çalışmış olan Pankoke, amacının birilerini tutuklamak veya suçlamak olmadığını belirtiyor:

Sadece kariyerimin son vakasını çözmeye çalışıyorum. Hakikatin bir limiti yok.

Soruşturma haftasonu başladı

Dosyaların uzunluğunun 20 kilometreyi aştığı bu çözülememiş vakanın tekrar ele alınması resmi olarak haftasonu başladı.

Ekip, Amsterdam’ın Joordan bölgesindeki olaylarla ilgili bilgi alabilmek için başvuruda bulundu.

Öte yandan Araştırma sonuçlarının, Frank ailesinin tutuklanmasının 75’inci yıl dönümünde (4 Ağustos 2019) açıklanması bekleniyor.

Anne Frank

Anne Frank, Amsterdam’ın Joordan bölgesindeki kanalın yanında yer alan depoda iki yıl boyunca saklanmış; babası Otto, annesi Edith ve kız kardeşi Margot ile birlikte 4 Ağustos 1944 tarihinde yakalanmıştı.

Anne Frank, 1945 yılının Şubat ayında daha 15 yaşındayken gönderildiği Bergen-Belsen toplama kampında hummadan ötürü hayatını kaybetmişti.

Frank’in yazdığı günlük, 1942 ila 1944 yılları arasındaki süreci anlatıyordu.

İlk kez 1947 yılında basılan ‘Anne Frank’in Hatıra Defteri’ isimli günlük, şu ana kadar 67 dilde basıldı ve 30 milyon kopyası satıldı.