Ana SayfaKitapAtanamayan öğretmen Artvin’in ilk kitabevi Patika’yı açtı

Atanamayan öğretmen Artvin’in ilk kitabevi Patika’yı açtı

HABER MERKEZİ – Atanamayan öğretmen Sercan Dede, Artvin’in ilk kitabevi olan Patika’yı açtı. Patika, hem kitap kurtlarının hem de ders çalışmak isteyen öğrencilerin uğrak noktası.


Haber: Evrim Kepenek


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eğitim Fakültesi mezunu olan Sercan Dede, ataması yapılmayınca, memleketinden ayrılmak da istemedi ve kendisi gibi üniversite mezunu olan bir arkadaşı ile birlikte Artvin’de bir ilke imza attı.

Artvin’in ilk ve tek kitabevi Patika’yı açan ikili oldukça yoğun. Patika, hem kitap kurtlarının hem de ders çalışmak isteyen öğrencilerin buluşma noktası.

“Kentte bir kitabevi olmaması büyük bir eksiklikti. Ben de başka bölgelerde çalışmak yerine kendi kentimde kalıp çalışmak istedim. O nedenle  burayı açtım” diyen Sercan, “Aslında öğretmenlik yapmak isterim ancak sistem beni öğretmen olma fikrinden uzaklaştırdı” diyor.

Enerjisini toplumsal muhalefet içinde harcamak istediğini belirten Sercan, “Artvinli olan bireylerin Karadeniz’de yaşayan bireylerin imkanı olduğu sürece Artvin’de yaşaması görüşündeyim. Çünkü, dışardan destek verilmiyor. Amaç Artvin’i insansızlaştırmak bu nedenle buralarda kalmak gerekiyor. Göç tuzağına düşmemek gerekiyor” diye konuşuyor.

Artvin’de kültürel boşluğu dolduran bir oluşum içinde olmayı istediklerini söyleyen Sercan, şöyle devam ediyor:

Artvin batıdan bakınca yazan çizen okuyan bir kent ancak Artvin’de dünya klasiklerini, çocuk kitaplarını görebileceğin bir yer yok. Bu nedenle bu türleri bir arada bulabileceğin bir yok. Hem buluşma yeri olsun da istedik.

Dayanışma içinde yapıldı

Patika’nın bir özelliği de dayanışma usulü yapılması.

İmkanı olan sandalyeleri getirmiş, başka biri de sandalyeleri boyamış. Bu nedenle de birçok Artvin’lin Patika’da emeği var ve Patika’yı sahiplenmiş durumda.

İlginin de oldukça yüksek olduğunu söyleyen Sercan, “Kimi kitap veriyor kimi dergi getiriyor. Yeter ki kapanmasın diyerek destek olan da var” diyor.

Söyleşiler ve imza günleri düzenlenecek

Bölgenin en ihtiyacı olan başka bir konu da imza ve söyleşi günlerinin yapılmaması.

Sercan, yeni çıkan yazarların kitaplarını getireceklerini söyleşiler ve imza günleri de düzenleyeceklerini belirterek, “Santranç günleri, okuma günleri, çocuklar için masal saatleri düzenlemeyi düşünüyoruz” diye belirtiyor.