Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi’nden Adalet Bakanı’na telefon: İddialar soyut, hak savunucuları serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi’nden Adalet Bakanı’na telefon: İddialar soyut, hak savunucuları serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jaglan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan hak savunucuları için görüştü. Görüşmede Jaglan’ın, hak savunucularının tutuksuz yargılanması gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jaglan, Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 8 hak savunucunun durumuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile telefonla görüştü.

Jagland, Gül’e verdiği mesajları basın açıklaması ile duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Onların serbest bırakılması için çağrıda bulundum. Bakana, yargılama öncesi tutuklanmanın atılacak son adım olduğunu belirttim. Özgürlükten yoksun bırakmak ancak nadir olaylarda olablilir. Devlet tutukluluğa dair ilgili ve yeterli delilleri göstermediği müddetçe, yargılanan kişiyi serbest bırakmalıdır. Bu çerçevede genel ve soyut iddialar yeterli değildir. Türk yargısı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Strazburg Mahkemesi’nin içtihatlarını uygulamadır.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi kurucu ve yöneticilerinden Avukat Taner Kılıç, 6 Haziran’da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, 10 Haziran’da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

8’i tutuklu 10 insan hakları savunucusu ve daha önce tutuklanan Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç hakkında hazırlanan iddianame 17 Ekim’de İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafındankabul edildi.

5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak hak savunucularının ilk duruşması 25 Ekim’de görülecek.