Ana SayfaBilim ve TeknolojiAy’da devasa bir mağara keşfedildi: ‘Astronotlar için güvenli bölge olabilir’

Ay’da devasa bir mağara keşfedildi: ‘Astronotlar için güvenli bölge olabilir’

HABER MERKEZİ – Japon Uzay Keşif Ajansı, Ay üzerinde devasa bir mağara bulunduğunu açıkladı. Mağaranın ilerde Ay’da çalışma yapacak astronotlar için güvenli bölge olabileceği belirtiliyor.

Japonya’da SELENE isimli Ay gözlem uydusu devasa bir mağara keşfetti.

Japon Uzay Keşif Ajansı Ay üzerindeki bu mağaranın 50 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde olduğunu açıkladı.

DW Türkçe’de yer alana habere göre mağaranın aslında 3,5 milyar yıl önceki volkanik faaliyetler sonucu lavların akışıyla oluştuğu tahmin ediliyor.

ABD’de yayımlanan “Jeofizik Araştırma Belgeleri” adlı bilimsel dergide anlatılan yeraltı mağarası, “Marius Tepeleri” denen bölgenin altında bulunuyor.

Astronotlar için güvenli bölge olabilir

Ajansın araştırmacılarından Juniçi Haruyama, AFP’ye yaptığı açıklamada “Daha önce de Ay’da lav yataklarının olduğu düşünülüyordu ancak bugüne kadar bunu doğrulayabilecek bir bulgu elde edememiştik” dedi.

Henüz mağaranın içinde ne olduğunu bilmediklerini söyleyen Haruyama, yapılan araştırmalarla bunu ortaya çıkaracaklarını belirtti.

Bu mağaranın ilerde uzayda araştırma yapacak astronotlar için güvenli bölge olarak kullanılabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan Japonya haziran ayında bir açıklama yaparak 2030 yılında Ay’a astronot gönderme planları olduğunu duyurmuştu.