Ana SayfaKadınAyşe Öğretmen sözlerinin arkasında: Bundan sonra da her şartta çocuklardan yana olacağım

Ayşe Öğretmen sözlerinin arkasında: Bundan sonra da her şartta çocuklardan yana olacağım

HABER MERKEZİ – Beyaz Show programına telefonla bağlanarak “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında açılan davada 1 yıl 3 aylık hapis cezası verilen ve geçtiğimiz günlerde cezası onanan öğretmen Ayşe Çelik, kararı değerlendirdi. Ayşe Öğretmen, “Bundan sonra da bir kadın, bir öğretmen ve bir anne olarak her zaman, her yerde ve her şartta çocuklardan yana olacağım” dedi.

Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanarak Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında dava açılan öğretmen Ayşe Çelik hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından geçtiğimiz gün onanmıştı.


‘Çocuklar ölmesin’ diyen Ayşe Öğretmen’e verilen hapis cezası onandı


Onama kararının ardından yaşadıklarını Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar‘a anlatan Ayşe Öğretmen, her şeye karşın canlı yayında söylediği sözlerin arkasında.

Ayşe Çelik, kararın onanmasını beklemediğini belirterek, şunları söyledi:

Bu ülkede ‘çocuklar ölmesin’ demenin suç olduğunu bilmiyordum. ‘Çocuklar ölmesin’ demenin hiçbir yerde, hiçbir tarihte suç olacağı fikri aklımı ucundan bile geçmezdi. Hâlâ inanamıyorum. Kararı öğrendikten sonra düşündüğüm tek şey çocuğumu nerede ve hangi şartlar altında dünyaya getireceğim oldu. Şimdiye kadar bir kadın ve bir öğretmen olarak çocuklardan yana bir tutum sergiledim. Bundan sonra da bir kadın, bir öğretmen ve bir anne olarak her zaman, her yerde ve her şartta çocuklardan yana olacağım. ‘Anneler ağlamasın, çocuklar ölmesin’ diyen biri muhtemelen çocuğunu hapiste doğuracak.

Çelik, “Cezaevine girecek olmak sizde bir kaygı yaratıyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Elbette kaygı yaratıyor. Hele ki suçsuz olunca. Vicdan sahibi olmayan insanların sadece konjonktür öyle gerektirdiği için verdikleri karar ile anne olma arifesinde tedirgin olmamak mümkün mü? Doğduğum günden bugüne sorumluluk sahibi, vicdanlı haksızlığa karşı duran başarılı bir öğretmen olma çabasıyla hareket ettim. Gelecek nesillerin daha umutlu, daha başarılı olabilmeleri için çocukları nasıl eğitmemiz gerektiği konusunda kendi içimde yoğun bir çalışma yaparken, insanlığa fayda sağlamanın vicdanı ile sarf ettiğim vicdani söylemim sonucunda yargılanmak ve cezamın onanması… Şu an yaşadığım şey tedirginlikten öte annesi ve babası ile beraber sıcak bir yuva yerine, şefkatten uzak böyle bir ortamda çocuk sahibi olacak olmanın korkusu içerisindeyim.

Ayşe Öğretmen ne demişti?

Yasak ve operasyonların sürdüğü dönemde Ayşe Öğretmen, bağlandığı Beyaz Show programında şu ifadeleri kullanmıştı:

Türkiye’nin Güneydoğusunda neler olup bittiğinin farkında mısınız? Burada doğmamış çocuklar, anneler, insanlar öldürülüyor. Sanatçı olarak, insan olarak, bir şekilde siz de yaşananlara sessiz kalmamalısınız, bir şekilde ‘Dur’ demelisiniz. Burada yaşananlar ekranlarda, medyada çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın… Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın.

Bu sözleri üzerine dava açılan Ayşe Çelik’e “örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 1 yıl 3 ay ceza verilmişti. Hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.


Söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.