Ana SayfaDünyaBağdat’tan Erbil’e ‘diyalog’ şartları

Bağdat’tan Erbil’e ‘diyalog’ şartları

HABER MERKEZİ – Bağdat yönetimi, ‘diyalog’ için Kürdistan Bölgesi’ne bir dizi şart sundu. Bu şartlar arasında havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynaklarının teslimi ve referandum sonucunun iptali de bulunuyor.

Bağdat Hükümeti bugün yaptığı açıklama ile Erbil ile diyaloga hazır olduklarını duyurdu, bunun şartlarını sıraladı.

Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Erbil ile diyaloğa hazır olunduğu ifade edildi.

Açıklama şöyle:

Hiç şüphesiz ki Bağdat şartsız bir şekilde Erbil ile diyalog masasına oturmayacaktır. Bağdat’ın şartları; Irak’ın toprak bütünlüğü, havayolları, sınır kapıları, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması, referandum sonucunun iptali ve Kürdistan Bölgesi’nin anayasaya karşı her girişiminin engellenmesi olacaktır.

Referandum ve sonucu hiçbir şekilde konuşulmayacaktır. Irak Hükümeti, referandumun iptali için mahkeme kararına bağlıdır. Federal Hükümeti’nin Parlamento kararını uygulamaya koyma kararına ek olarak, güvenlik, referandum sonucu, Kürdistan Bölgesi’nin tüm imtiyazları bozulmuştur.

Irak ordusu, Haşdi Şabi ile birlikte 16 Ekim’de Peşmergelerin çekilmesi üzerine Kerkük ve çevresindeki bölgelere girmişti.

Irak ordu birlikleri, 20 Ekim’de de Erbil-Kerkük arasındaki karayoluna saldırmış, Altınköprü kasabasını alan Irak ordusu ile Peşmerge arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil ile Bağdat’ın çatışmalara son verip, diyalog masasına oturmaları için çağrıda bulunmuştu.

Irak Kürdistan Bölgesi ise ABD’nin açıklaması sonrası yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi olarak ABD tarafından yapılan diyalog çağrısını olumlu karşıladığımızı belirtmek isteriz. Olayların bir an önce son bulması için Iraklı güçler, Peşmerge Güçleri ve koalisyon güçlerinin işbirliği yapmasını talep ediyoruz” demişti.

Açıklamada ayrıca, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların en kısa sürede çözülmesi için Irak Anayasası çerçevesinde ön şart olmadan diyaloga hazırdır” denilmişti.


‘2014 öncesine dönüş’: Kürdistan haritasında son durum ne?




Önceki Haber
'ABD medeni değil' diyen Erdoğan sordu: Böyle adalet olur mu?
Sonraki Haber
Yüksel’de eylemin 347. günü: Polis 7 kişiyi darp ederek gözaltına aldı