Ana SayfaGüncelBakanlığa göre Baluken’in tek tutulması ‘tecrit’ değil, nedeni ise ‘kurum güvenliği’

Bakanlığa göre Baluken’in tek tutulması ‘tecrit’ değil, nedeni ise ‘kurum güvenliği’

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu milletvekili İdris Baluken’in cezaevinde neden tek kişilik hücrede tutulduğuna dair soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanlığı, Baluken’in tek başına tutulmasının “tecrit” olmadığını savundu gerekçesinin ise “kurum güvenliği” ve “can güvenliği” olduğunu açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken 4 Kasım’da tutuklanmış, 30 Ocak’ta ise tahliye edilmişti.

Baluken tahliyesinin ardından tahliyesine yapılan itiraz üzerine 21 Şubat’ta tekrar tutuklanarak Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti.

Baluken cezaevinde 3 kişilik bir hücrede tek başına tutuluyordu.

Baluken tek başına tutulmasına itiraz etmiş fakat talebi cezaevi yönetimi tarafından reddedilmişti.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de Baluken’in tek başına tutulmasının nedenini Adalet Bakanlığı’na sormuştu.

Taşçıer’in soru önergesine aylar sonra yanıt geldi.

Bakanlığın yanıtında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan yazışmaya da yer verildi.

Yanıtta Baluken’in tek başına tutulmasının “tecrit” olmadığı ileri sürüldü, gerekçesinin ise “kurum güvenliği” ve “can güvenliği” olduğu belirtildi.

Yanıtta şu ifadeler yer aldı:

Kurumda kalmış olduğu süre içinde güvenlik sorununun yaşanmadığı, tecrit koşullarının barındırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı, güvenliğinin sağlanması amacıyla; mevzuat kapsamında üç kişilik odada tek olarak barındırıldığı, oda değişikliği talebinin Kurum İdare ve Gözlem Kurulu tarafından reddedildiği, buna istinaden tutuklunun Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne şikayette bulunduğu, Kocaeli İnfaz Hakimliği tarafından kurum güvenliği, kişilerin mevki ve konumlarına bağlı olarak can güvenliklerinin sağlanması gerekçesiyle talebinin reddedildiği.