Ana SayfaÇalışma YaşamıBakanlığın ‘2013’te faaliyeti durduruldu’ dediği madende daha önce de göçükler ve ölümler yaşanmış

Bakanlığın ‘2013’te faaliyeti durduruldu’ dediği madende daha önce de göçükler ve ölümler yaşanmış

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta yedi işçinin yaşamını yitirdiği ve bir işçinin ise ağır yaralandığı kömür sahası hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madenin ruhsatsız olduğunu ve 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı. Ancak aynı maden sahasında, 2014 ve 2015 yıllarında meydana gelen 2 göçükte 3 işçinin yaşamının yitirdiği, 8 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Şırnak kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda dün meydana gelen göçükte, Mehmet İzer, Sevkan Üstün, Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Vedat Özden, Ramazan Uğur ve Abdullah Kayaş isimli yedi işçi yaşamını yitirdi.

Aynı göçükten yaralı bir şekilde kurtarılan Şırnak Devlet Hastanesine kaldırılan Uğur Kabak’ın ise tedavisi sürüyor.


Şırnak’ta kömür ocağında göçük: 7 işçi yaşamını yitirdi


Göçüğün meydana gelmesinin hemen ardından ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, madenin ruhsatsız olduğu ve 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir.

Ruhsatsız denen madende 3 göçük yaşanmış

Bakanlığın “kaçak” olduğunu belirttiği kömür ocakları sahasında bu olayın ilk olmadığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre söz konusu kömür ocağının bulunduğu sahada, 2014 ile 2015 yılları arasında 2 kez göçük yaşandığı ve bu göçüklerde 3 işçinin yaşamını yitirdiği ve 8 işçinin yaralandığı belirtildi.

Ayrıca, Şırnak kömür ocaklarında bu son olayla birlikte bugüne kadar meydana gelen göçüklerde yaşamını yitirenlerin sayısı 15’e çıkarken, 16 kişi ise yaralandı.

Son 3 yılda meydana gelen göçükler şöyle:

* 4 Eylül’de de Toptepe köyü yakınlarında linyit kömürü çıkarılan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda ocakta hafriyatın dökülmesi sonucu toprak altında kalan işçilerden Mehmet Mağrur ve Sait Bercen yaralandı, Sabri Mağrur adlı işçi ise yaşamını yitirdi.

* Yine 9 Eylül tarihinde Toptepe mevkiindeki 1 No’lu Kömür Ocağı’nda meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçilerden Mehmet Ata Kutlu ağır yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kutlu, hastanede bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 6 işçi ise kendi imkanlarıyla yaralı olarak kurtuldu.


Kardeşi Cizre bodrumlarında, kendisi Şırnak’ta kömür ocağındaki göçükte öldürüldü


‘Ocak ruhsatsız ise neden yetkililer göz yumdu?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, “bu bir kaza değil, bir iş cinayetidir” sözleri ile Bakanlığın açıklamasına tepki gösterdi.

“Yüzlerce işçinin çalıştığı bir alandan bahsediyoruz. Resmiyette belki bir ruhsat yoktur, ama fiili olarak buradaki mülki amir, devlet ve hükümet, burada kömür üretildiğini ve çıkarıldığını çok iyi biliyor” diyen Birlik, “Ocak ruhsatsız ise neden yetkililer göz yumdu?” diye sordu.

Previous post
Kardeşi Cizre bodrumlarında, kendisi Şırnak'ta kömür ocağındaki göçükte öldürüldü
Next post
Bir şairin kaleminden 'Komünalizm Tarihi'