Ana SayfaÇalışma YaşamıBakanlık ‘ruhsatsız’ demişti: Şırnak’taki maden ihaleyle özel şirkete verilmiş

Bakanlık ‘ruhsatsız’ demişti: Şırnak’taki maden ihaleyle özel şirkete verilmiş

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta yedi işçinin yaşamını yitirdiği ve bir işçinin ise ağır yaralandığı kömür sahası hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madenin ruhsatsız olduğunu ve 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu açıklamıştı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, bu açıklamayı yalanladı. Yüksel, maden ocağının 2017 Mart’ında özel şirkete ihale ile verildiğini açıkladı. Yüksel, “İşler yolundayken taşeron deniyor, kaza olunca kaçak üretim” dedi.

Şırnak kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda dün meydana gelen göçükte, Mehmet İzer, Sevkan Üstün, Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Vedat Özden, Ramazan Uğur ve Abdullah Kayaş isimli yedi işçi yaşamını yitirdi.

Aynı göçükten yaralı bir şekilde kurtarılan Şırnak Devlet Hastanesine kaldırılan Uğur Kabak’ın ise tedavisi sürüyor.

Yaşanan iş cinayetinin ardından açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madenin ruhsatsız olduğunu ve 2013 yılında faaliyetinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Fakat bakanlığın “kaçak” olduğunu belirttiği kömür ocakları sahasında bu olayın ilk olmadığı aynı maden sahasında 2014 ile 2015 yılları arasında 2 kez göçük yaşandığı ve bu göçüklerde 3 işçinin yaşamını yitirdiği ve 8 işçinin yaralandığı ortaya çıkmıştı.

Bakanlığın açıklamasına karşı bir açıklama da TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel’den geldi.

Yüksel, maden ocağının 2017 Mart’ında özel şirkete ihale ile verildiğini açıkladı.

Yüksel, “Bu kazalara politik nedenler, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile birlikte denetimsizlik neden oluyor. Şırnak’taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının Mart’ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı” dedi.

‘İşler yolundayken taşeron deniyor, kaza olunca kaçak üretim’

Yüksel şöyle devam etti:

İşler yolundayken orada çalışanlara taşeron deniyor. Kaza olunca ‘kaçak üretim yapıyor’ deniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kaza yaşanan bu ocağın 2013 yılında kapatıldığını açıkladı. Ancak 2017 yılında yine kamu kurumu tarafından ihale edilmiş. Kaza varsa bilim ve teknik açıdan ihmal vardır. Ocağın fotoğraflarına baktığınızda ocağın güvenli olmadığı çok açık. Bırakın üretimi ocağa hiç yaklaşılmaması gerekiyor. Bir tarafta su birikintileri, bir tarafta yüksek şevler, kontrolü yapılmayan çalışma alanları var. Oysa bu ocağın 1 kilometre yakınında bir kontrol noktası var. Kömür işletmelerinin kantarından bu kömürler geçiyor. Bölgede çalışan işyerlerine satılıyor. Hatta yerelden bize gelen duyumlara göre, bu kömürler resmi kurumlara satılıyor. Üretilirken kaçak, satılırken nasıl yasal oluyor? Bu ocak ‘kaçak’ deyip yetkililerin sorumluluktan sıyrılmaya çalışması kabul edilemez. Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edemez.


Bakanlığın ‘2013’te faaliyeti durduruldu’ dediği madende daha önce de göçükler ve ölümler yaşanmış


Kardeşi Cizre bodrumlarında, kendisi Şırnak’ta kömür ocağındaki göçükte öldürüldü