Ana SayfaKültür-SanatBarbro Karabuda hayatını kaybetti

Barbro Karabuda hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Yaşar Kemal belgeseli çeken yönetmen ve aynı zamanda sanatçı ve yazar olan Barbro Karabuda, 82 yaşında hayatını kaybetti.

İsveçli sanatçı, yönetmen, yazar Barbro Karabuda, dün hayatını kaybetti.

82 yaşında hayatını kaybeden Karabuda, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Barbro Karabuda hakkında

16 Temmuz 1935’te doğan Barbro Karabuda, Güneş Karabuda’nın eşiydi.

İsveç Televizyonu’nda muhabir olarak çalıştı. İlk üç belgeselini eşiyle birlikte Anadolu’da çekti. Bunlar “Nuh’un Gemisi”, “Anadolu Uygarlıkları” ve “Tarihte İstanbul”…

Barbro Karabuda, 1991 yılında “Menekşe Koyu” adlı filmin yönetmenliğini yapmış, senaryosunu ise Yaşar Kemal’le birlikte yazmıştı. Filmin görüntü yönetmenliğini de Güneş Karabuda üstlenmişti.

Barbro Karabuda ile ilgili görsel sonucuAyrıca “Bir Yazarın Portresi” adıyla Yaşar Kemal belgeseli çekmişti. “Papağan Tüneği” ve başka birçok kitaba imza atan Karabuda’nın “Zeytin Ağacının Gölgesinde” adlı kitabı Chivi Yazıları Yayınevi tarafından basılmıştı.

1950’li yıllarda İsveç’ten gelip Ege’nin küçük bir köyüne yerleştikten sonra Türkiye’yi “ikinci vatan” olarak benimseyen Karabuda’nın bu romanı, ’80’li yıllara kadar uzanır. Çok partili hayatın ilk seçim gezilerini İnönü’nün yanında izler… Samanpazarı’nda “Adana Canavarı”nın meydanda asılmasına tanık olur.

Türkiye’de yaşanan köklü siyasal değişiklikleri ve çalkantılı yılları merkezde tutarak, sıkı dostluklar kurar; Yaşar Kemal, Onat Kutlar, Ara Güler, İlhan Koman, Çetin Altan, Fikret Otyam gibi… Kurduğu dostlukları, anıları da romanına konu eder… Komik suçlamalarla defalarca gözaltına alınır, yargılanır. Sınır kapılarından çevrilir. Acı ve tatlı günlerinde Yaşar Kemal hep yanında olur. Sayısız belgesel ve bir de Türkan Şoray’’n başrolde olduğu filme imza atan Karabuda’nın yaşadıkları, bir romanın ötesinde, bir tarih incelemesi, bir belgesel tadında yakın tarihimize tanıklık eder…


Barbro Karabuda’nın hakkındaki bölüm Kültür Servisi‘nden alınmıştır.
Previous post
Vietnam’da Tom’s Shoes için üretim yapan bir fabrikada 8 bin işçi greve başladı
Next post
Polis yerlerde sürüklemişti: Savcılık Veli Saçılık’ın annesine de soruşturma açtı