Ana SayfaGüncel‘Barış Ödülü’nü alan Margaret Atwood: Tarihsel olarak anlamlı bir dönemde yazmak önemli

‘Barış Ödülü’nü alan Margaret Atwood: Tarihsel olarak anlamlı bir dönemde yazmak önemli

HABER MERKEZİ – Feminist yazar Margaret Atwood, Frankfurt’ta düzenlenen törenle layık görüldüğü Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü’nü aldı. Ödül töreninde konuşan Atwood, “Tarihsel olarak anlamlı bir dönemde yazmak önemli” dedi.

Alman yayınevleri ve kitapçılarının çatı kuruluşu Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği tarafından her yıl verilen Barış Ödülü’nün sahibi bu yıl Kanadalı yazar Margaret Atwood olmuştu.

Bugün Frankfurt Kitap Fuarı’nın kapanışında düzenlenen törende ödülünü alan 77 yaşındaki Atwood, yaptığı konuşmada siyasi mesajlar verdi.

Feminist yazar Margaret Atwood yaptığı konuşmada, “Tarihsel olarak anlamlı bir dönemde” yazmanın öneminden bahsederken, özellikle ABD’deki siyasi duruma atfen “Nerede olduğumuzu tam olarak bilmiyoruz. Kim olduğumuzu bile tam olarak bilmiyoruz” dedi.

Soğuk Savaş sırasında bile her türlü eksikliğe rağmen ABD’nin özgürlük ve demokrasinin sembolü olduğunu hatırlatan Atwood, bu dönemin artık kapandığını söyledi.

Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü

1950’den beri Almanya içinden ve dışından yazar, felsefeci ve bilim insanlarına verilen Barış Ödülü’nü alanlar arasında Türkiyeli yazarlar Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk da bulunuyor.

Ayrıca ödüle layık görülen yazarlar arasında Hermann Hesse, Jürgen Habermas, Astrid Lindgren, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Mehudi Menuhin, Max Frisch gibi isimler de var.

Ayrıca bu ödül, Nobel Edebiyat Ödülü’nün de habercisi olarak görülüyor.

Margaret Atwood

18 Кasım 1939 doğumlu, Кanadalı feminist yazar, şair, eleştirmen.

Yazmaya altı yaşında başladı, 16 yaşında yazar olmak istediğine karar verdi. 1957’de Toɾonto Üniveɾsite’ne bağlı olan Victoɾia Üniveɾsitesi’ne başladı. 1961’de onuɾ deɾecesiyle Sanat Bölümünden ve ikinci bɾanş olaɾak Psikoloji ve Fɾansızca bölümleɾinden mezun oldu.

1961’in sonlaɾında özel basımı yaρılan Double Peɾsephone adlı şiiɾ kitabına veɾilen E.J Pɾatt Madalyası’nı kazandıktan hemen sonɾa Woodɾow Wilson buɾsuyla Haɾvaɾd’s Redcliffe College’ta öğɾenimine devam etti.

Bɾitish Columbia Üniveɾsitesi (1965), Siɾ Geoɾge Williams Üniveɾsitesi Montɾeal (1967-68), Albeɾta Üniveɾsitesi (1969-79), Yoɾk Üniveɾsitesi Toɾonto (1971-72) ve New Yoɾk Üniveɾsitesi’nde ders verdi.

Kör Suikastçi (The Blind Assassin) romanıyla 2000 Booker Ödülü’nü kazandı. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyat ödüllerini kazandı.

Distopya romanı The Handmaid’s Tale, televizyon dizisine uyarlandı.

Previous post
HDP 5'inci yılını kutladı: 'Zulme rağmen ayaktayız, direneceğiz'
Next post
DTK'den Adalet Bakanlığı ve CPT'ye Abdullah Öcalan çağrısı