Ana SayfaBasın RaporuBASIN RAPORU | Eylül’de bir gazeteci öldürüldü, iki gazeteci tutuklandı

BASIN RAPORU | Eylül’de bir gazeteci öldürüldü, iki gazeteci tutuklandı

HABER MERKEZİ – Gazetecilere yönelik baskı Eylül ayında da devam etti. Türkiye’de yaşayan Suriyeli aktivist Orouba Bakarat ile kızı gazeteci Halla Barakat İstanbul’da öldürüldü. Eylül ayı boyunca en az altı gazeteciye hapis cezası verilirken, Hürriyet yazarı Melis Alphan da kaleme aldığı bir yazı dolayısıyla hedef gösterildi ve tehdit edildi.


Hazırlayan: Hasan Özhan Ünal


Basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskı Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yoğunlaşarak devam ediyor.

Eylül’de, Türkiye’de yaşayan Suriyeli bir gazetecinin öldürülmesi ve ensest oranlarına yönelik yazı kaleme alan bir kadın gazetecinin tehdit edilmesi öne çıkan gelişmelerdendi.

Son bir ay içerisinde dört gazetecinin gözaltına alınması ve iki gazeteci tutuklanması da baskının devam ettiğini kanıtlar nitelikte.

Bunun yanı sıra Fransız gazeteci Loup Bureau’nun bulunduğu beş gazeteci ise tahliye edildi.

Ardı ardına hapis cezaları

Baskıların bir başka boyutu ise basın çalışanlarına verilen cezalar oldu. Eylül ayı boyunca altı gazeteciye hapis cezası verilirken, bir basın çalışanının cezası onandı ve bir gazeteci hakkında da ‘kırmızı bülten’ talebinde bulunuldu.

Ayrıca daha önce Kanun Hükmünde Kararnameler ile kapatılan ve aralarında İMC TV ve TV 10’un bulunduğu birçok basın kuruluşunun mal varlıkları satışa çıkartıldı.

Eylül’de neler oldu?

Rapora gün gün yansıyanlar ise şöyle:

2 Eylül:

  • Hürriyet yazarı Melis Alphan, Türkiye’deki ensest oranlarına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Alphan, yazısının ardından sosyal medya üzerinden tehdit ve hakaret içerikli mesajlar aldı.

  • Gazeteci Çağdaş Erdoğan, İstanbul Kadıköy’deki Fenerbahçe Stadyumu yakınında bulunan alanda fotoğraf çektiği sırada gözaltına alındı. Erdoğan, “MİT binasını fotoğrafladığı” iddiasıyla suçlandı.

4 Eylül:

  • Evrensel gazetesi Dersim muhabiri Kemal Özer, Ovacık-Dersim yolundaki arama noktasında gözaltına alındı.

5 Eylül:

  • Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen İMC TV, TV 10, Radyo Nur, Meydan, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Kocaeli Manşet ve Demokrat Gebze Gazetesi ile Dost Ajans’ın demirbaş ve lisansları ihale yoluyla satışa çıkarıldı.

13 Eylül:

  • Gazeteci Çağdaş Erdoğan, 12 günlük gözaltı süresinin ardından sevk edildiği mahkemece “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

14 Eylül:

  • “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılanan Sendika.Org editörü Çağlar Özbilgin’e 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakarak Özbilgin’in cezasını erteledi.

15 Eylül:

  • 26 Temmuz günü Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alınan ve 2 Ağustos’ta “örgüte yardım ve yataklık ettiği” iddiasıyla tutuklanan Fransız gazeteci Loup Bureau, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

  • Dersim’de gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabiri Kemal Özer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

  • 21 Nisan 2016 tarihinde Kadıköy Bahariye Caddesi’nde gazete dağıttıkları ve “1 Mayıs” çağrısı yaptıkları için gözaltına alınan Anarşist Meydan Gazetesi’nin dağıtımcıları Nergis Şen, Rıfat Güven ve Zeynel Çuhadar’a 6’şar ay hapis cezası verildi.

17 Eylül:

  • HDP’nin “Durmayalım, faşizmi durduralım” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Vicdan ve Adalet Mitingi”nde Özgürlükçü Demokrasi gazetesi dağıtımcısı Serkan Akay, gözaltına alındı.

  • Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Semra Turan hakkında “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ayrıca Turan hakkında verilen adli kontrol şartı da kaldırıldı.

19 Eylül:

  • Yaptığı 4 ayrı haberden dolayı “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan gazeteci Oktay Candemir‘e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanması ise ertelendi.

20 Eylül:

  • Diyarbakır’da 17 Şubat’ta gözaltına alınan ve 12 gün sonra sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan gazeteci Hayati Yıldız, 8 aydır tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

21 Eylül:

  • Özgürlükçü Demokrasi gazetesi tarafından Taksim Hill Otel’de düzenlenmesi planlanan 25. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Yarışma Ödülleri töreni, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Törenin iptaline gerekçe olarak ise OHAL gösterildi.

22 Eylül:

  • Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş, 57 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi.

  • Suriyeli muhalif aktivist Orouba Bakarat ve kızı gazeteci Halla Barakat İstanbul Üsküdar’da yaşadıkları evde öldürüldü. Halla Barakat, Ortadoğu’ya yönelik haberler yapan Orient News’te editör olarak çalışıyordu.

  • manset24.com sitesinin kurucusu olan Ömer Turan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili yapılan bir haber gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

  • Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile çalışanlarına yönelik 19 Mayıs’ta başlatılan darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Sözcü gazetesinin İnternet Sorumlu Haber Müdürü Mediha Olgun, savcılığın talebi üzerine nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

25 Eylül:

  • Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki ‘bağımsızlık referandumu’ devam ederken RTÜK, Erbil yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw ile merkezleri Kürdistan Bölgesi’nde bulunan K24 ve Waar TV’yi TÜRKSAT’tan çıkarttı.

  • Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, köşe yazarı Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper’in tutuklu yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında gazeteci Kadri Gürsel‘in tahliyesine karar verildi. Gürsel, 330 gün boyunca tutuklu yargılandı.

27 Eylül:

  • Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan oyuncu Jülide Kural’ın aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezası ile 6 bin TL’lik para cezası onandı. (Kural’ın cezasının 2 yıl ertelenmesine karar verilmişti.)

28 Eylül:

30 Eylül:

  • Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu İdaresi, cezaevi içinde Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin satın alınmasını ve okunmasını yasakladı.

Previous post
Venezuela'dan İspanya Başkanı Rajoy'a: Katalonya halkına darbe yaptın, şimdi diktatör kim?
Next post
Kanada'da saldırılar: 5 kişi yaralandı, saldırganın aracında IŞİD bayrağı bulundu