Ana SayfaGüncelBaydemir’den Kerkük açıklaması

Baydemir’den Kerkük açıklaması

HABER MERKEZİ – Kerkük’te başlayan çatışmalara yönelik açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Kürtler hiç kimsenin önünde eğilmedi, köle olmayı kabul etmedi” dedi. Sorunların sadece diyalogla çözülebileceğini belirten Baydemir, “Kürtlerin iradesine saygı gösterilmeli” çağrısında bulundu.

Bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki gerginlik Kerkük’te çatışmaya dönüştü.


Kerkük’te şiddetli çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?


Dün geceden bu yana çatışmalar sürerken bir açıklama da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir’den geldi.

Rudaw’a konuşan Baydemir, “Kürt halkı 25 Eylül’de iradesini ortaya koydu. Herkesin buna saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

Kerkük’teki çatışmalara değinen Baydemir, sorunların diyalogla çözülebileceği vurgusu yaparak şunları söyledi:

Kürt halkı Kerkük, Diyarbakır, Efrin, Mahabad, Sine ve Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde hiçbir zaman savaş istemedi. Özgürlük ve eşitlik istiyorlar. Kürtlere karşı her kim düşmanlık besliyorsa şunu çok iyi bilsin, Kürtler hiç kimsenin önünde eğilmedi, köle olmayı kabul etmedi.

Kerkük’e saldıranlar özellikle de Kerkük’te kaos yaşanmasını isteyen Ankara, şunu bilsin, fitne ve fesatla hiçbir güç başarılı olamadı, onlar da başarılı olamayacak. Kürtler ölümle kentlerinden vazgeçseydi, Halepçe’de, Koçgiri’de, Afrin’de ve Kobani’de vazgeçerlerdi.

Bu mümkün değil, sadece diyalog yoluyla sorunlar çözülebilir. Bir kez daha herkesin Kürtlerin iradesine saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz.

HDP’den açıklama

HDP Genel Merkezi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, diplomatik kanalların devreye sokulması çağrısında bulunarak şunları kaydetti:

Askeri yöntemlerle Irak Kürdistanı halklarının iradesinin teslim alınmaya çalışılması yeni bir bölgesel savaşın fitilini ateşliyor. Bu kabul edilemez. Irak Hükümeti, Kerkük’e yönelik bu işgal girişimini durdurmalı ve diplomatik kanallar devreye sokulmalıdır.

Previous post
İstanbul kadınlar için dünyadaki en tehlikeli 10. kent
Next post
Duruşmaya 4 gün kala: Nuriye Gülmen savcıya ifade vermeyi reddetti