Ana SayfaGüncel‘Beraatla sonuçlandırılmak isteniyor’: Kulp Davası 2018’e ertelendi

‘Beraatla sonuçlandırılmak isteniyor’: Kulp Davası 2018’e ertelendi

HABER MERKEZİ – Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün de yargılandığı dava 8 Şubat 2018’e ertelendi. Mağdurların avukatı Muhterem Süren, davanın beraatla sonuçlandırmak istendiğini söyledi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin zorla kaybedilmesi hakkında açılan davanın 17. Duruşması Ankara 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmada Avukat Muhterem Süren, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube arşivinden maktullere ait sağladıkları delilleri CD halinde mahkemeye sundu.

Katılan vekillerinin geçmiş celselerde belirttiği Kulp’taki operasyon sırasında kullanılan helikopterlerinin uçuş kayıtları da tekrar istendi.

Öte yandan müşteki avukatları davada sanık olan ve dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebini bu duruşmada da yineledi.

Mahkeme, sanık Ertürk’ün tutuklanması talebini reddederek, bir sonraki duruşmayı 8 Şubat 2018’e erteledi.

MA’nın haberine göre duruşma sonrası değerlendirmede bulunan avukat Muhterem Süren, “Delil taleplerimizi sürdürüyoruz. Mahkeme bir kısmını kabul etti, bir kısmını ise reddetti. Ancak yüzleşme davalarını erkenden beraat ile sonuçlandırmak istiyorlar” dedi.


Kulp Davası’nda mahkeme başkanı: ‘Benim için dolandırıcılıkla bu dosya aynı’


Kulp’ta ne olmuştu?

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.

11 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyor.

Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.


Kulp Davası’nın geniş özeti ve dava iddianamesi için Hafıza Merkezi’ne bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Saldırı istihbaratı alınmıştı: Peşmerge, Musul-Erbil yolunu kapattı
Sonraki Haber
IŞİD Rakka'nın 'yüzde 10’luk bir bölümünde' sıkıştı