Ana SayfaGüncelBilgiyi sanık verdi: ‘Burası Türk toprağı’ denilerek saldırılan mezarlık Ermeni toprağıymış

Bilgiyi sanık verdi: ‘Burası Türk toprağı’ denilerek saldırılan mezarlık Ermeni toprağıymış

HABER MERKEZİ – “Buraya Ermeni gömdürtmeyiz” diyerek saldırılan Hatun Tuğluk’un cenazesinin bulunduğu yerin Ermenilere ait olduğu ortaya çıktı. Bu bilgiyi ise duruşmada konuşan sanıklardan biri verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski parlamenter Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un Ankara’da defnedilmek istenen cenazesine “Burası Ermeni toprağı değil Türk toprağı”, “Burası Ermeni mezarlığı değil” denilerek saldırılmış, cenaze defnedildiği yerden çıkarılmak zorunda kalmıştı.

Irkçı saldırıyla ilgili 19 saldırgan hakkında açılan davanın ilk duruşması Gölbaşı 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülürken, sanık ifadeleriyle bazı bilgiler de açığa çıkıyor.

Bunlardan biri de “Burası Türk toprağı” diye saldırılan mezarlık arazisinin Ermenilere ait olduğu bilgisi.

Bu bilgiyi veren kişi ise sanıklardan İncek Köyü İhtiyar Heyeti’nde bulunan Necmi Bilgen.

Duruşmada, olay akşamı kendisinin telefonla arandığını ve “Olaylar var mezarlığın orda” denildiğini ve bunun üzerine mezarlığa gittiğini söyleyen sanık Bilgen, “Karşı yandan bayan sesi geliyordu, bize küfür ediyorlardı” şeklinde konuştu.

Kaymakamın kendisinden biraz sonra gelerek muhtarı ve ihtiyar heyetini sorduğunu söyleyen Bilgen, savunmasında şu bilgiyi veridi:

Muhtar neden bu cenazeye izin verdi diye sinirlendim. Biz o mezarlık arazisini bir Ermeni’den aldık. 14 kişinin arazisine 3 bin 500 kişiyi sokmaya çalışırsanız tabi böyle olur.

Olayın aslında ‘basit bir olay olduğunu’ savunan Bilgen, “Bu kadar uzayacağını bilsem hiç gitmezdim” diye konuştu.

Bilgen, son olarak “Karşı tarafın tehditlerini duydum, ancak bizimkiler de küfür etti ama kim etti bilmiyorum” dedi.


Duruşmadaki diğer sanık ifadelerine aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz:

Hatun Tuğluk’un cenazesine saldırı davası: Sanıklardan ‘terörist cenazesi zannettik’ savunması


Ankara’nın Ermeni geçmişine dair

Hrant Dink Vakfı Yayınları tarafından hazırlanan ‘Sessizliğin Sesi III-Ankaralı Ermeniler Konuşuyor’ başlıklı kitapta, soykırım tarihçisi Raymond Kévorkian Ankara’nın Ermeni geçmişine dair bilgiyi şöyle paylaşıyor:

Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde Ankara sancağındaki 28 bin 858 kişilik Ermeni nüfusun yarısı vilayetin yönetim merkezi olan Ankara’da ikamet etmekteydi. Ankara’daki cemaatin ayırt edici özelliği Katolik mezhebine mensup olanların oranıydı: 1914’teki sayıma göre şehirdeki 11.246 kişilik Ermeni nüfusun yüzde 70’ine tekabül ediyordu.

Bugün ise sayıları binleri, hatta yüzleri bulmasa da Ankara’da bir Ermeni nüfusundan bahsetmek halen mümkün. Öyle ki Ankara, İstanbul dışında bir Ermeni cemaatinin varlığını halen sürdürdüğü nadir şehirlerden.


Ankara’nın Ermeni tarihine dair bilgiler Vartan Estukyan’ın Karınca’da yayımlanan “Burası Türk toprağı, eyvallah” başlıklı yazısından alınmıştır.