Ana SayfaEkoloji‘Bir Aziz Nesin öyküsü’: HES’e karşı mücadele eden kadınlara ‘iş hürriyetini engelleme’ cezası

‘Bir Aziz Nesin öyküsü’: HES’e karşı mücadele eden kadınlara ‘iş hürriyetini engelleme’ cezası

HABER MERKEZİ – Artvin’in Arhavi ilçesinde HES’e karşı topraklarını korudukları için direnen kadınlara ‘İş hürriyetini engelledikleri’ gerekçesi ile para cezası kesildi. ‘Acele Kamulaştırma’ kararı ile toprakları alınan kadınlardan Semra İskender yaşananları ‘Tam bir Aziz Nesin öyküsü’ olarak nitelendirdi. Bölgedeki içme sularının kirlendiğini belirten Ayten Aydın ise geçmişte mücadeleye destek olmayanların bugün pişman olduklarını söyledi.

Artvin’in Arhavi ilçesinde halk, MNG şirket tarafından 2014 yılında yapımı başlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı ilk günden bu yana mücadele ediyor.

Mahkeme kararıyla durdurulan HES yapımı, olumlu ÇED raporu ile yeniden gündeme alındı.

Doğayı ve yaşamı korumak için HES ile mücadele eden Arhavililer geçtiğimiz günlerde Arhavi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘İş hürriyetini engelledikleri’ gerekçesi ile para cezasına çarptırıldı.

Şikayet ettiler, ceza aldılar

Cezaya çarptırılan isimlerden Semra İskender, ‘Acele Kamulaştırma’ kararı ile arazilerine giren şirkete dava açtıklarını belirterek yaşadıkları traji komik süreci Jın News’den Evrim Kepenek’e anlattı:

Artvin Adliyesi’ndeki savcı dilekçemizi kabul ediyor ve MNG şirketinin yetkilisine, ‘Arazimize izinsiz girdiği için’ dava açıyor. Aynı şirket, Arhavi Adliyesi’nde tapulu arazime girdiği için ‘işimize engel oldu’ diyerek hakkımda suç duyurusunda bulunuyor. Adalet açısından ortada büyük bir çelişki var. Tam bir Aziz Nesin öyküsü!

Bize diyorlar ki ‘haksız hukuksuz gerekçelerle arazinize de girsek evinizi de alsak’ sessiz kalın. Bir şey yapmayın. Arazilerimizin yağmalanmasına göz yummamızı istiyorlar.

‘Patlatılan dinamitler evleri sallıyor’

“Şimdi susmak zorunda kalsak da hukuk yolu ile açtığımız davalar devam edecek, mücadeleyi orada sürdüreceğiz” diyen İskender, HES projesi kapsamında köyle kanal açmak için dinamit patlattıklarını ve evlerin sallandığını söyledi.

İskender, birçok evde suların artık kirli aktığını çünkü coğrafi yapı ile oynandığını ve su kanallarının birbiri ile karıştığını kaydetti.

‘Şirketin işine engel olduğu’ gerekçesi ile 3 bin TL cezaya çarptırılan Semra İskender, eğer 5 yıl içinde aynı ‘suçu’ işlemezse yani toprağına sahip çıkmazsa bu cezayı ödemeyecek. Ancak, yine kendi arazisine giren şirkete karşı mücadele ederse bu cezayı ödemek zorunda kalacak.

‘Dün bizimle mücadele etmeyenler bugün pişman’

Aynı cezaya çarptırılan kadınlardan Ayten Aydın da Karadeniz’e en çok yine sahibi Karadenizli olan şirketlerin zarar verdiğini vurguluyor.

Aydın şunları söyledi:

Bu nedenle de bölge halkının güvenini daha kısa zamanda kazanıyorlar. Hopa’da Adıyamanlı bir şirket geldi HES yapmak istedi ancak protestolar sonucu gitti. Ancak MNG Arvahi’den gitmiyor.

Yıllar önce HES karşıtı eylemler kapsamında ilk olarak Arhavi Belediyesi’nde eylem yaptıklarını ve orada “Sular akmayacak, pis akacak” dediklerini hatırlatan Aydın, bugün gelinen noktada Arhavi’nin birçok köyünde içme suyunun kullanılmaz halde olduğunu dile getirdi.

Ayten Aydın o günlerde kendilerine HES’e karşı mücadele destek olmayanların bugün pişmanlık yaşadığını ifade etti.