Ana SayfaToplumsal CinsiyetBir geri dönüş hikayesi: 23 yıl önce yakılan köyüne döndü, yaşamı yeniden inşa ediyor

Bir geri dönüş hikayesi: 23 yıl önce yakılan köyüne döndü, yaşamı yeniden inşa ediyor

HABER MERKEZİ – Mardin’in Beşevler Köyü’nün 1994 yılında yakılması sonucu göç etmek zorunda bırakılan Ase Alokman, köyüne 20 yıl sonra geri dönerek evini ve hayatını yeniden inşa etti. 80 yaşındaki Ase, “Artık anılarım, bahçelerim dağlarım gözlerimin önünde. Burada ölmek istiyordum… Köyümü bir daha elimden almak istediklerinde yaşıma bakmadan o yangının içine girerim” diyor.

Mardin’in Savur ilçesine bağlı Beşevler Köyü’nde yaşayan Ase Alokman 1994 yılında askerler tarafından yakıldığı belirtilen köyünü terk edip göç etmek zorunda bırakılmış yüzlerce insandan biri.

Terk etmek zorunda kaldığı köyüne 20 yıl sonra geri dönen Ase o güne ilişkin “Köyümüz 5 dakika içinde yıkılıp yerle bir edildi” diyor.

JınNews’ten Medine Mamedoğlu’na konuşan 80 yaşındaki Ase, askerlerin 10 gün içinde köyü terk etmelerini istediğini köy halkının gitmeyeceğini söylemesi üzerine ise her yeri ateşe verdiklerini şu sözlerle anlatıyor:

Geldiklerinde tüm evlere girip tüm camları kırdılar. Ellerine gelen her şeyi yerle bir ettiler. Sonra baktık olmuyor, 10’ncu gününde elimize hiçbir şey almadan çıktık köyden.

‘Eşimi defnederken etrafımızı polisler sardı’

Zorunlu göçün ardından eşinin 2 yıl sonra hayatını kaybettiğini söyleyen Ase, “Eşim köyün ve evinin hasretine dayanamadı. Onlarca bağımız, bahçemiz hepsi geride kaldı” diyor.

Eşinin ölmeden önce bir vasiyetinin olduğunu belirten Ase sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘Beni kendi köyümde defnedin’ diyordu. Biz de getirdik onu burada defnettik. Sonra etrafımız 5 dakika içinde onlarca polisle sarıldı. Biz cenazeyi gömdükten sonra arkamıza bile bakmadan çıkmak zorunda kaldık. 20 yıl boyunca köyümüzden ayrı kaldık. Bir Diyarbakır bir Batman’da yaşadık. Oradan oraya sürüklendik.

‘Büyük kentlerde nefes alamadım’

Geçen zamana rağmen köyüne olan özleminin dinmediğini aksine artarak devam ettiğini aktaran Ase, 23 yıl sonra çocukların söyleyerek köyünün yolunu tutuyor.

Ase, büyük kentlerde nefes alamadığını ve türlü hastalıklara yakalandığını ifade ederek geri dönüşünü anlatıyor:

2014 yılında buraya gelip yakılan yerle bir edilen evimizi yeniden yaptık. Yakılan yeri de inşa ettik. Onun yerine başka bir kat daha yaptık. Ama bahçelerimiz, bağlarımızın hepsi başkalarının elindeydi sonra onları aldık. Burada olduğum için çok mutluyum.

‘Bu kez köyümü onların ellerine bırakmayacağım’

Bir daha ne olursa olsun köyünü bırakmayacağını söyleyen Ase sözlerini şu şekilde sonlandırıyor:

Eskiden şehir balkonlarında caddelere bakıyordum şimdi ise kendi evimin balkonunda dağlara bahçelere bakıyorum. Yıllar sonra buraya geldiğim için çok huzurluyum. Artık anılarım, bahçelerim dağlarım gözlerimin önünde. Burada ölmek istiyordum… Köyümü bir daha elimden almak istediklerinde yaşıma bakmadan o yangının içine girerim. Bu kez köyümü onların ellerine bırakmayacağım.