Ana SayfaGüncelBM’den ABD’ye: Bu barbarca uygulamanın 21. yüzyılda yeri yok, idamı kaldırın

BM’den ABD’ye: Bu barbarca uygulamanın 21. yüzyılda yeri yok, idamı kaldırın

HABER MERKEZİ – BM Genel Sekreteri Antonia Guterres, göreve geldiği günden bu yana ilk kez idam ile ilgili bir açıklama yaparak, ABD’ye idamı kaldırması için çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) “barbarca bir uygulama olan idam cezasını kaldırması” çağrısında bulundu.

New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ndeki “Saydamlık ve İdam” etkinliğinde konuşan Guterres, göreve geldiğinden bu yana ilk defa bahsettiği idam hakkında ABD’ye, “İdam cezasının 21. yüzyılda yeri yok, kaldırın” dedi.

Independent’ın haberine göre, Guterres ayrıca 2016’da 170 ülkenin idam cezasını yasaklaması ile, dünya genelinde idam yüzünden ölen insan sayısının 2015’e göre yüzde 37 azaldığını da belirtti.

Dünya genelinde ve ABD’de idam ‘ceza’sı

Bunun yanında Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre, dünyada idam cezası ile gerçekleşen ölümlerin yüzde 87’si; İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan olmak üzere yalnızda 4 ülkede gerçekleşiyor.

ABD, 2006’dan 2015’e kadar en yüksek idam oranına sahip ülkelerin yer aldığı sırada beşinciyken, geçtiğimiz yıl 20 kişiyi idam cezasına çarptırarak 1991’den bu yana ‘en düşük sayıda’ idam cezasını verdi ve sıralamada yediye geriledi.

2017’de ise bugüne kadar 19 kişi idam edildi.

5 ABD eyaletinde idam geçtiğimiz yıl yasaklanırken, 31’inde ise hala ‘yasal’ statüde bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD, Birleşmiş Milletler tarafından sunulan “LGBTİ’lere, kimlikleri ya da yönelimleri yüzünden verilen idam cezalarının yasaklanması” önerisine 13 ülke ile birlikte ‘hayır’ demiş, ancak öneri buna rağmen 27 ‘evet’ oyu ile kabul edilmişti.


Karınca Dış Haberler