Ana SayfaDünyaBM’den Bağdat ve Erbil’e çağrı

BM’den Bağdat ve Erbil’e çağrı

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi üyeleri, aralarındaki sorunun çözümü için Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nden görüşme takvimi belirlemelerini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne aralarındaki sorunları çözmek için bir görüşme takvimi belirlemeleri çağrısı yaptı.

Güvenlik Konseyi’nin bu adımı, Bağdat’ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu sonucunu askıya alma ve diyaloğa başlama teklifini reddetmesinin ardından geldi.

BM Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, Irak’ta merkezi ve bölgesel hükümetlerin diyaloğa hazır olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, Konsey üyelerinin artan gerilimden ve şiddet haberlerinden endişeli olduğu ve tarafları güç kullanmaktan kaçınmaya davet ettiği ifade edildi.

Ne olmuştu?

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

16 Ekim’de Kerkük’e Haşdi Şabi ile birlikte ilerleyen Irak ordusu, Peşmerge’nin çekilmesiyle kentte denetimi eline almıştı.

Ayrıca Kerkük, Dakuk ve Tuzhurmatu’nun teslim edilmesi sonrası, sırasıyla Diyala’nın Celavla ile Hanekin, Kerkük’ün Dubiz, Musul’un Şengal, Mahmur ve Başika’nın da aralarında olduğu 6 ilçesi ile Erbil’in Pirde ilçesi de Peşmerge’nin denetiminden çıkmıştı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık referandumu sonucunu askıya alma ve diyaloğa başlama teklifinde bulunurken, Bağdat bu teklifi yeterli bulmadığını belirterek sonuçların iptalini istemişti.




Önceki Haber
'İlk değil': Gözaltına alınıp tutuklanan Afşin Musazade cezaevinde gözaltına alınmış
Sonraki Haber
Sebebi HES’ler: Bendimahi Çayı'nın hızı ve yönü değişti