Ana SayfaPolitika‘Bu tasarı geçmez’ diyen kadınlar Meclis’te: ‘Cinsel saldırıyı aklama yasasına izin vermeyeceğiz’

‘Bu tasarı geçmez’ diyen kadınlar Meclis’te: ‘Cinsel saldırıyı aklama yasasına izin vermeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – Müftülere nikah yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına karşı birçok ilden yola çıkarak Ankara’da buluşan kadınlar, “Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez” dedi. Yasayı ‘tecavüzcüleri aklama yasası’ olarak nitelendiren CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, tasarıyı kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan il, ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” geçtiğimiz hafta İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Tasarının bu hafta tamamlanması beklenen Meclis’teki görüşmeleri ertelendi ancak kadınlar yine de planladıkları gibi bugün Ankara’da bir araya geldi.

Türkiye’nin birçok yerinden yola çıkıp Ankara’da buluşan kadınlara Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Manisa Milletvekili Yıldız Tur Biçer, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ve Kadın Kolları Komisyonu da eşlik etti.

Ankara Kadın Platformu öncülüğünde buluşan kadınların bir kısmı Meclis’e girerek Genel Kurul önünde açıklama yaparken, bir kısmı ise Meclis eylemleri nedeniyle isimleri ‘yasaklı liste’de olduğu için Meclis’e giremedi.

‘Tecavüzcüleri aklama yasası’

Kadınlar adına açıklamayı yapan Fatma Köse, tasarının OHAL sürecinde geçirilmek istendiğine dikkat çekerek “Baskıcı yapı, bu kadar etkin olmuşken muhalefet susturulmaya çalışılırken bir an önce tecavüzcüleri aklama yasasını, müftülüklere nikah yetkisi vererek hayata geçirmeye çalışıyorlar” dedi.

Yasanın onaylanması halinde toplumun ikiye ayrışacağını belirten Köse, şöyle devam etti:

İktidar, siyasal iktidarını korumak için toplumu kutuplaştırma yöntemini bir kez daha deneyecek ve bundan siyasal rant elde etmeye çalışacaktır. Bu şekilde bir ülkenin kadınlarını ve çocuklarını koruyamazsınız.

‘Tasarı çocuk yaşta evliliklere imkan sağlıyor’

Tasarıyı kabul etme nedenlerini açıklayan Köse şu ifadeleri kullandı:

Çünkü; bizler özgürlük ve eşitlik mücadelesi verirken bu tasarı kadınların Medeni Kanunla elde ettikleri hakların ortadan kaldırılmasının önünü açıyor. Bu tasarı, çocuk yaşta evliliklere imkan sağlıyor. Bu tasarıyla kime ne tür nikah kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olacaktır. Medeni hakların din görevlilerine devredilmesi laikliğe aykırıdır.

Köse’den hükümete uyarı: Bu yasa tasarısını getirmesinler

Hükümeti uyaran CHP’li Köse, “Toplumun ülkenin bunca sorunu varken, eninde sonunda geri çekmek zorunda kalacakları bu yasa tasarısını getirmesinler” diye konuştu.

Ülkede hala kadın ve çocuk cinayetlerinin işlendiğine dikkat çeken Fatma Köse sözlerini şöyle sürdürdü:

Yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi veriyorken, bizim ihtiyaçlarımız, bizim sorunlarımız ve bizim taleplerimizin hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bu düzenlemeyi hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bizler özgür ve eşit bir yaşam tesis edinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.