Ana SayfaMedyaCemaat kanalında cinsiyetçi uygulama: Kadın oyuncular tamamen buzlandı

Cemaat kanalında cinsiyetçi uygulama: Kadın oyuncular tamamen buzlandı

HABER MERKEZİ – İsmailağa Cemaati’nin televizyon kanalı FM TV, yayımlanması zorunlu olan kamu spotunda yer alan kadını buzlayarak ekrana getirdi. ‘Kadın yüzü göstermeme’ şartı bulunan kanalda sık sık cinsiyetçi ifadelere de yer veriliyor.

‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün fiili liderliğini üstlendiği İsmailağa Cemaati’ne ait olan Fatih Medreseleri TV’de (FM TV) yayımlanması zorunlu olan kamu spotunda rol alan kadını buzlayarak ekrana getirildi.

Olay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çektiği ve televizyonlarda hiçbir kısaltmaya veya müdahaleye uğramadan yayımlanmak zorunda olan kamu spotunun ekranlara gelmesiyle ortaya çıktı.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre başı açık kadın oyuncular buzlanarak görünmez hale getirildi.

Kamu spotunda oynayan erkek ve çocuk oyuncuların görüntülerine müdahalede bulunmayan televizyon yönetimi, kadın oyuncuların bedenlerini ise tamamen kapattı.

Kanalda ‘kadın oyuncu olmaması’ şartı var

Kanalda kamu spotu dışında kendi yapımlarında ya da dış yapımlarda da “kadın oyuncu olmaması” şartı var.

Bu nedenle televizyonda şimdiye dek hiç kadın yüzü görülmedi.

Ayrıca kanalda yayınlanan programlarda sık sık cinsiyetçi bir dil kullanıldığı da dikkat çekiyor.

‘Asla erkek sözünden çıkma’

Whatsapp üzerinden vatandaşların sorularının yanıtlandığı bir programda da kadınların asla erkek sözünden çıkmaması gerektiğine ilişkin ifadelere yer verildi.

Bir kadının, “Sohbete gitmek istiyorum ama kocam toplutaşıma aracına binmemi istemiyor. Ne yapmam gerekir” sorusunu ekranlara taşıyan kanalın sözde “bilirkişileri” bu soruya, “Kocanı dinleyeceksin. Toplu taşıma mı kocan mı? Her zaman kocanı dinle. Evinin etrafında sohbet bulacaksın. Aç FM TV’yi izle” şeklinde yanıt verdi.

CHP’den konuya ilişkin soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, FM TV’deki bu cinsiyetçi ifade ve uygulamalara ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Bakan Meclis’e sunduğu önergede, RTÜK’ün kanala yaptırımda bulunup bulunmadığını sordu.