Ana SayfaGüncelCHP ve HDP, zırhlı araçların yol açtığı ölümleri Meclis’e taşıdı

CHP ve HDP, zırhlı araçların yol açtığı ölümleri Meclis’e taşıdı

HABER MERKEZİ – HDP ve CHP’li milletvekilleri, polis ve askerlerin kullandığı zırhlı araçların neden olduğu sivil ölümlerinin araştırılması için soru önergesi verdi.

Son olarak Siirt’te altı yaşındaki Felek Batur’un zırhlı aracın altında kalarak hayatını kaybetmesi üzerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, asker ve polislerin kullandığı zırhlı araçların neden olduğu sivil ölümlerinin araştırılmasını talep etti.


Siirt’te zırhlı polis aracının ezdiği 6 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti


Evrensel’in aktardığı habere göre HDP Diyarbakır Milletvekil Ziya Pir, OHAL döneminde bu şekilde yaşanan ölümler için Meclis Araştırması açılmasını talep ederken; CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması talebiyle konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan 23 farklı olayı sıralayan Pir, OHAL ilanından bu yana zırhlı araçların yol açtığı sivil ölümleri sonrası etkili bir soruşturma yürütülmemiş olmasının kolluk kuvvetlerinin ‘cezasızlık zırhı’na büründüğü kaygısı yarattığını söyledi.

Pir, zırhlı araçların yol açtığı sivil ölümlerinin araştırılması ve sorumluların bulunması için Meclis Araştırması talep etti.

CHP’li milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ndan soru önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesinde, 19 Ekim’de Bitlis’te 55 yaşındaki Gülten Yaraşlı’nın, iki gün sonra da Siirt’de 6 yaşındaki Felek Batur’un yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, 2016 ve 2017 yıllarında çoğunluğu çocuk 20’den fazla insanın polis ya da asker araçlarının neden olduğu kazalarda hayatını kaybettiğini belirtti.

Tanrıkulu, son 10 yılda polis, jandarma ve askeri araçların karıştığı olaylarda kaç kişinin öldüğünü ve yaralandığını, bu ölüm ve yaralamalar sonucu kaç görevli hakkında soruşturma açıldığını, soruşturma sonuçlarının ne olduğunu, olayların kaçında kolluk güçlerinin sorumlu olduğuna dair tutanak tutulduğunu ve zırhlı araç kullanan personelin hangi kriterlere göre seçildiğini sordu.