Ana SayfaGüncelCHP’li Aksünger: AKP öyle diyor diye çekinmemeliyiz; ortada bir gerçek var, PYD bir partidir

CHP’li Aksünger: AKP öyle diyor diye çekinmemeliyiz; ortada bir gerçek var, PYD bir partidir

HABER MERKEZİ – Daha önce partisinin kongresinde “AKP ve CHP nasılsa PYD de siyasi bir partidir” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye’nin operasyonlar ile tehdit ettiği ve yer yer denetimindeki bölgeleri hedef aldığı Suriye’deki PYD’nin parti olduğunu bir kez daha vurguladı. PYD’nin Rusya’da temsilcileri olan, Avrupa Birliği ile devamlı görüşen bir parti olduğunu ifade eden CHP’li Aksünger, “Suriye de PYD’yi tanımanın ötesinde, kantonları yöneten siyasi parti olarak tanımlıyor” dedi. Aksünger, “AKP öyle diyor diye çekinmemeliyiz; ortada bir gerçek var” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Kürt sorununda çözüm için 2019’un ‘kırılma noktası’ olacağını söyledi.

Aksünger, tutuklu siyasetçiler ile Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere karşı tutumunu Artı Gerçek’ten Bahar Kılıçgedik’e değerlendirdi.

“Demirtaş’sız çözüm tartışmaları bir yere varmaz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş cezaevindeyken yapılacak çözüm tartışmalarının bir yere varmayacağını da savundu.

“Selahattin Demirtaş, Türkiye’de aslında etnik kökenli bir partinin ülke üzerinde ne kadar derin bir şekilde izler bırakacağını gösterdi” diyen Aksünger ayrıca Kürtlerin ‘duygusal kopuşuna’ da dikkat çekti:

Olağan Üstü Hal’in getirdiği baskılar, seçilmişlerin içeri alınması, tutsak tutulması bir duygusal kopuşa neden oluyor. Bu duygusal kopuş, Türkiye’deki ortak yaşam açısından en büyük sorunlardan bir tanesi… Üstelik, iktidar böyle yaptığı sürece bu sorun sınırları aşıyor. Kürtlerin, sınır ötesindeki akrabalarına karşı yapılmış eziyetler de içeriyi etkiliyor. Bu da duygusal kopuşu hızlandırıyor. Çünkü hükümet bunların hepsini kendi iç iktidar refleksleri üzerinde yapıyor.

“Ortada reel bir gerçek var, PYD bir partidir”

Aksünger, röportajında, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ dediği, operasyonlar ile tehdit ettiği ve yer yer denetimindeki bölgeleri hedef aldığı Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) ilişkin de kimi açıklamalarda bulundu.

Parti kongresindeki “AKP, CHP nasılsa PYD de siyasi bir partidir” sözlerine açıklık getiren Aksünger, CHP’nin ve kendisinin PYD’ye nasıl baktığını şöyle açıkladı:

Ortada reel bir gerçek var. Ben bunu MYK’da da söyledim, diğer kurumlarda da… AKP bir şey diyor diye onun arkasından bunu söylememiz, efendim Türk toplumu bize tepki duyar diye çekinmemiz bence çok yanlış. Bir ülkeyi yönetmeye talipseniz, muhakemenizle bunu görmek zorundasınız. Ortada bir gerçek var. PYD bir partidir zaten. PYD, Rusya’da temsilcileri olan, hatta Avrupa Birliği ile devamlı görüşen bir partidir.

Suriye PYD’yi tanımanın ötesinde, kantonları yöneten siyasi parti olarak tanımlıyor. Keza Amerika için de öyle. Amerika’nın kutsadığı Kürt toplulukları var. Kim ne derse desin bu böyle. Kendi varlığı ile birlikte onların varlığını eşgüdüm halinde götürmeye çalışıyor. Hem Rusya tehdidine hem Suriye’deki başka oluşumlara ve Irak’ın tamamen İran’ın güdüsüne girme meselesine karşı Kürtler, Amerika için denge unsuru. Bunları bir barış sağlanması olasılığı üzerinden söylüyorum.

Previous post
Benzin ve motorine zam yapıldı
Next post
Gazeteci İnan Kızılkaya 439 gündür tutuklu: Özgür Gündem Davası 31 Ekim’de görülecek