Ana SayfaGüncelCHP’li Tanrıkulu: İşkence idari pratik haline getirildi

CHP’li Tanrıkulu: İşkence idari pratik haline getirildi

HABER MERKEZİ – OHAL’le birlikte artan hak ihlallerini değerlendiren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “AKP hükümeti hak ihlalleri ve hukuksuz uygulamaları idari bir pratik haline dönüştürdü” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL’le birlikte artan hak ihlalleri ve işkence uygulamalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Tanrıkulu, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin 1990’lı yıllardan çok daha kapsamlı ve sistematik bir biçimde işkence ve kötü muameleye dönüştüğüne dikkat çekti. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Tanrıkulu, “AKP hükümeti hak ihlalleri ve hukuksuz uygulamaları idari bir pratik haline dönüştürdü” dedi.

İhlallerin giderek toplumun her kesimine sirayet ettiğini vurgulayan Tanrıkulu, ihlallerin gözaltı merkezlerinde, sokakta, cezaevlerinde çok yoğun olarak sürdüğünü söyledi.

‘OHAL özgürlüklerin kısıtlandığı rejimin adıdır’

Birleşmiş Milletler İfade Komisyonu’nun, işkence ve ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davalara taraf olduğunu ve görüş bildirdiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Görüş aslında Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin ortamını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Olağanüstü halin kendisi zaten temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı rejimin adıdır” dedi.

Kürt sorununa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, çatışmaların ve ölümlerin artık kaldırılamayacak bir hal aldığının altını çizdi ve “Her ölüm bizi çözümden uzaklaştırıyor. Duyguda zaten bir bölünmüşlük var. Eğer yeniden bir süreç başlayacaksa parlamento merkezli açık şeffaf bir süreç olmalı” dedi. Tanrıkulu sorunun mevcut AKP iktidarıyla çözülemeyeceğini söyledi.