Ana SayfaKadınCHP’nin ilk trans delegesi Niler Albayrak: Tüm ötekileştirilenlerin hakkını savunmak istiyorum

CHP’nin ilk trans delegesi Niler Albayrak: Tüm ötekileştirilenlerin hakkını savunmak istiyorum

HABER MERKEZİ – CHP’nin ilk trans delegesi olan Niler Albayrak, “Biz trans kadınların 1-0 geriden devam eden hayatımızı en azından beraberliğe getirebilmek için bu yarışta olmam gerektiğini düşündüm” diyor. Milletvekilliğini de hedefleri arasına koyan Albayrak, ‘Tüm ötekileştirilenlerin hakkını savunmak istiyorum” diyerek amacını anlatıyor.

Niler Albayrak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Avcılar’da sürdürdüğü mahalle delege seçimlerinde partisinde bir ilke imza atarak ilk trans delege oldu.

İstanbul 3’üncü seçim bölgesinden milletvekili aday adayı da olan Albayrak’ın da adının yer aldığı Merkez Mahallesi’ndeki 37 kişilik liste 345 partiliden 227’sinin oyunu aldı.

DHA’ya konuşan Albayrak, ‘Pembe Hayat’, ‘Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’ ile ‘Kaos GL Derneği’nden kendisine verilen bilgiye dayanarak Türkiye ve CHP tarihinde ilk defa trans olduğunu gizlemeden açık kimlikle seçime girerek mahalle delegesi seçilen kişi olduğunu söyledi.

1965 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde doğan Albayrak, bugüne dek başta İnsan Hakları Derneği (İHD) olmak üzere birçok derneğe üye olduğunu dile getirdi.

“Her şeyi başarabileceğimizi ispat etmek istiyorum”

Transların varlığının bilinmesi ve kabullenilmesini isteyen Albayrak, şöyle konuştu:

Önümüzün kesilmemesini, bizlerin de aslında hayatımızda her şeyi başarabileceğimizi ispat etmek istiyorum. Yoluma daha fazla çalışarak daha fazla başarılar elde ederek devam etmek istiyorum.

Toplumdan dışlanan, yok sayılan, ezilen transları temsil etmek için mücadeleye başladığını söyleyen Albayrak, 25’inci dönemde İstanbul 3’üncü Bölge’de CHP’den ön seçim için milletvekili aday adayı olduğunu ifade etti.

“Ötekileştirilmişlerin her türlü haklarını Meclis’te savunabilirim”

13 ilçenin 13’ünden de oy aldığını vurgulayan Albayrak, devamla şunları aktardı:

Seçilemememe rağmen yarıştan çekilmemem, biz trans kadınların 1-0 geriden devam eden hayatımızı en azından beraberliğe getirebilmek için bu yarışta olmam gerektiğini düşündüm. Hedefim yeniden milletvekili aday adayı olmak. Ötekileştirilmişlerin her türlü haklarını Meclis’te çok daha iyi savunabileceğimi düşünüyorum. Bunun yanı sıra hayvan hakları, engellilerin ve birçok hakkın savunuculuğunu yapmak istiyorum.

Ötekileştirilen bir trans olarak bölgeden bu kadar oy almasının önemine dikkat çeken Niler Albyarka, “LGBT bireyleri bir renktir, gökkuşağının birleşimidir. Bizler gökkuşağını çok daha ileriye götürmeye çalışıyoruz” dedi.