Ana SayfaGüncelDemirtaş’a ‘terörist’ demişti: Savcılık HDP’nin Erdoğan hakkındaki suç duyurusunu işleme koymadı

Demirtaş’a ‘terörist’ demişti: Savcılık HDP’nin Erdoğan hakkındaki suç duyurusunu işleme koymadı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında kullandığı “terörist” ifadesinin ardından HDP’nin ‘hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşşebüs’ iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuru işleme konulmadı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında katıldığı G20 zirvesinde HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş  hakkında gelen bir soru üzerine “Teröristleri cezaevlerinden bırakma yetkisi bizim değildir. Söylediğiniz kişi bir teröristtir” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine HDP, Erdoğan hakkında ‘hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşşebüs’ iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin başvurusunu işleme koymama kararı aldı.

Başsavcılığın kararında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında isnat edilen suçlamaların görevi sırasında ve Cumhurbaşkanlığı görevine ilişkin bulunduğu, Cumhurbaşkanlığı görevinin Anayasanın 103. TBMM içtüzüğünün 122. Maddeleri ve Yargıtay içtihadı doktrin ve görüşler gereğince and içme ile başlayacağı, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevinin fiilen 28/08/2014 tarihinde ant içmesi ile başladığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının sorumluluk ve sorumsuzluk hali başlıklı 105. maddesinde; ‘Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır, bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur.

Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz. Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır’ hükmünün mevcut olduğu, Anayasada mevcut bulunan düzenlemenin ‘geçici dokunulmazlık’ niteliğinde olmadığı, maddede yazılı suç dışında Cumhurbaşkanı hakkında ‘şahsi sorumsuzluk hali’ niteliğinde olduğu, Cumhurbaşkanının görev süresi sona erse dahi yukarıdaki maddede belinilen suç haricinde görev süresinde işlediği ileri sürülen fiiller hakkında soruşturma yapılmasının ve yargılanmasının hukuken mümkün bulunmadığı, Cumhuriyet Başsavcılığımızın bu sıfata sahip kişiler haklarında soruşturma ve kovuşturma yapına yetkisinin bulunmadığı anlaşıldığından şikayet edilen T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında şikayetçi vekiline ait dilekçenin yukarıda belirtilen gerekçelerle işleme konulmamasına itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi.