Ana SayfaDünyaDeyr ez Zor’da son durum: DSG ilerliyor, Suriye ordusu Palmira yolunda ‘sıkıştı’

Deyr ez Zor’da son durum: DSG ilerliyor, Suriye ordusu Palmira yolunda ‘sıkıştı’

HABER MERKEZİ – Deyr ez Zor’da Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD karşısındaki ilerleyişi devam ederken, Rusya ve İran desteğiyle kente güneyden ilerleyen Esad’a bağlı güçlerin Palmira yolunu IŞİD’e ‘kaptırdığı’ belirtiliyor.

Deyr ez Zor’a 9 Eylül’de ‘Cizre’nin Fırtınası’ isimli operasyon ile giren Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kentteki ilerleyişi sürüyor.

Rusya ile İran’ın desteği ile Esad güçleri kente güneyden ilerlerken, Fırat’ın kuzeyi ve kentin doğusunda de Demokratik Suriye Güçleri koalisyon desteğiyle operasyonlarını sürdürüyor.

El Bukemal ‘gerginliği’

İki taraf arasında zaman zaman kentin petrol ve gaz kaynakları ile Irak sınırındaki El Bukemal ilçesinin hakimiyeti konusunda gerginlikler yaşandığı ancak tarafların kente yönelik operasyonlarının devam ettiği belirtiliyor.

Bu ilçeye Esad’a bağlı Suriye Ordusu 37 kilometre mesafede iken, DSG ise yaklaşık 100 kilometre mesafeden ilerliyor.

DSG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar

Yerel kaynaklar DSG’nin kentin kuzeydoğusundaki Siwer kasabasında kontrolü sağladığını, doğusunda ise Mergada kasabasına ulaştığını aktarıyor. Her iki noktada da IŞİD’le şiddetli çatışmaların yaşandığı bilgisi var.

Ayrıca DSG’nin, Fırat Nehri’nin doğusundaki El-Cefra petrol kuyusuna da bir kilometre mesafeye kadar yaklaştığı belirtiliyor. Bu petrol kuyusu ise Esad rejimi ile Rusya’nın da hedefinde olan bir nokta.

Suriye Ordusu’na Palmira yolunda IŞİD engeli

Kentin batı yakasında ise Rusya ve İran destekli Suriye Ordusu’nun IŞİD karşısında bazı noktaları kaybettiği belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, IŞİD’in kentin batısındaki El Sihna bölgesini rejimden geri aldığını ve Palmira’ya giden yolu kapattığını bildiriyor.

Yine Humus’un doğusunda da IŞİD’in İran destekli Hizbullah güçlerine saldırdığı ve ilk bilgilere göre 8 Hizbullah üyesinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Buna karşın Palmira yolundaki El Sihna’da sıkışan Esad rejimi ile onu destekleyen Rusya’nın, El Meyadin ve El Bukemal’i uçakla bombaladığı ve bombardımanda sivillerin hedef alındığı iddia ediliyor.

Deyr ez Zor

IŞİD Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Petrol ve doğalgaz zengini Deyr ez Zor’da yaklaşık 10 bin kişinin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde yaşadığı sanılıyor.

Demokratik Suriye Güçleri karşısında Rakka’da önemli kayıplar veren IŞİD, eğer Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol ve doğalgaz yataklarını da kaybederse, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.