Ana SayfaDünyaDiplomat krizi: Kapatılan konsolosluğu ‘aranan’ Rusya’dan ABD’ye ‘işgalci’ suçlaması

Diplomat krizi: Kapatılan konsolosluğu ‘aranan’ Rusya’dan ABD’ye ‘işgalci’ suçlaması

HABER MERKEZİ – ABD’nin Rusya’ya ‘yeni yaptırımlar’ uygulama kararı almasının ardından iki ülke arasında başlayan konsolosluk krizinde gerginlik tırmanıyor. ABD San Francisco’daki Rusya konsolosluğunu kapatmasının ardından tesise girerek ‘arama’ yaptı. Rusya ABD’nin tavrını ‘işgalci ve hukukdışı’ olarak nitelendirirken ABD ise “güvenliği sağlamak için tesise girdiklerini” söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kongresinden Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye uygulanacak ‘yeni yaptırımlar’ ile ilgili yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından Rusya, ABD’ye Moskova’daki diplomatlarını azaltma talimatı vermişti.

30 Temmuz’da Rusya Devlet Başkanı Putin de ülkeden ayrılmasını istediği diplomatların sayısını açıklamış,  755 kişilik bir kısıtlamaya gidileceğini duyurmuştu.

31 Ağustos’ta ise ABD, nin Rusya’nın San Francisco’daki konsolosluğu ile Washington ve New York’taki konsolosluk tesislerinin kapatılması kararı almıştı.

3 diplomatik tesisin boşaltılmasının ardından 3 Eylül’de Rusya, ABD’nin tavrını “işgal ve belirgin bir düşmanlık eylemi” olarak nitelendirmişti.

ABD Rusya San Francisco Konsolosluğu’na ‘el koydu’

Pazartesi günü ABD Dış İşleri Bakanlığı, güvenlik güçleri tesisin kapısında bekletilirken kapatılan San Francisco Konsolosluğu’nda arama yaparak, daha önce konsolos ve ailesinin yaşadığı tesise el koydu.

 

ABD Dış İşleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “bütün sakinlerin ayrılıp mülkün terk edildiğinden emin olmak için arama yaptık” dedi.

Tesisin arandığı gün orada olan Rusyalı bir diplomat olan Nikolay Pukalov, ‘bu tavrın uluslararası hukuku ihlal ettiğini’ söyledi:

Bu temel diplomatik düzenin iğrenç bir şekilde ihlal edilmesidir. Bu tamamen hukukdışı ve alçakça bir davranış. Konsolosluğu arıyorlar, istediklerini yapıyorlar: Oysa hiç hakları yok orası onların mülkü değil.

ABD Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Pukalov’un sözlerine cevap vermeyi reddederek “mülkleri güvence altına alacaklarını” ve “sadece Dış İşleri Bakanlığı yetkililerinin tesise girebileceğini” açıkladı.


Karınca Dış Haberler