Ana SayfaEkonomiDİSK-AR raporu: İşsizlik yüzde 17,7

DİSK-AR raporu: İşsizlik yüzde 17,7

HABER MERKEZİ – TÜİK’in 10,7 olarak açıkladığı işsizlik rakamının gerçeği yansıtmadığını kaydeden DİSK-AR, Türkiye’de işsiz sayısının 6.1 milyona yükseldiğini ve geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17,7 olduğunu aktardı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), 2017 Temmuz ayının işsizlik ve istihdam raporunu açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve İŞKUR’un verilerinin karşılaştırıldığı raporda; TÜİK’in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, işsiz sayısının 6.1 milyona yükseldiği ve geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17,7 olduğu aktarıldı.

2017 yılının Temmuz döneminde mevsimsellikten arındırılmış genç (15-24 yaş arası) işsizlik ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.4 puan artarak yüzde 21,7’ye yükseldi.

TÜİK’in raporuna göre Türkiye genelinde işsiz sayısı, Temmuz’da geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişi olmuş, işsizlik oranı ise sabit kalarak yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

Zorunlu sigortalı sayısında düşüş kaydedildi

Raporda dikkat çeken bir diğer unsur ise zorunlu sigortalı sayısındaki düşüş.

Zorunlu sigortalı sayısının 265 bin azaldığının kaydedildiği raporda, istihdamda son bir yılda yaşanan 1 milyon 122 bin kişilik artışın büyük bölümünün stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluştuğu ifade edildi.

DİSK-AR’ın raporunda, TÜİK istatistiklerinin istihdamda yaşanan artışın gerçek nedenlerini ortaya koymadığı belirtilerek, “Ne istihdam ne de eğitimde olan gençlerin oranının 26.7’ye yükseldiği” belirtildi.

Kadın işsizliği artıyor

Öte yandan DİSK-AR’ın raporunda kadın işsizliğin artış gösterdiğine de değinildi.

Rapora göre kadın işsizliği 0.6 puan artarak 14,6’ya yükselirken, genç kadın işsizlik oranı bir önceki yılın Temmuz ayına göre 2.9 puan artarak yüzde 27,5’e çıktı.


DİSK-AR’ın raporunda yer alan verilere ve önerilere buradan ulaşabilirsiniz.