Ana SayfaKadınDove’un ‘siyah kadını beyazlatan’ ırkçı reklamına tepki yağdı, marka ‘üzgünüz’ dedi

Dove’un ‘siyah kadını beyazlatan’ ırkçı reklamına tepki yağdı, marka ‘üzgünüz’ dedi

HABER MERKEZİ – Kozmetik markası Dove’un ‘siyah kadını beyazlatan’ ırkçı reklamına tepki yağdı. Birçok kullanıcı markayı boykot edeceğini söylerken, tepkiler üzerine açıklama yapan marka “sebep olduğu durumdan üzüntü duyuyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü kozmetik firması Dove’un Facebook’ta yaptığı ırkçı reklam paylaşımı tepki çekti.

Dove’un Body Wash ürünü için hazırladığı reklamda siyah bir kadın Dove marka ürünü kullanarak beyaz bir kadına dönüşüyor.

Kahverengi tişörtü olan bu siyah kadının tişörtünü çıkararak beyaz kızıl saçlı Asyalı bir kadına dönüştüğünü gösteren bu reklam filmi ABD’de de yayınlandı.

Reklama tepki gösteren çok sayıda kişi sosyal medya üzerinden açıklama yaparak Dove’u boykot edeceklerini duyurdu.

‘Amerika tenimizin rengiyle yargılandığımızı söylüyor’

Irkçı yaklaşımı fark eden makyaj artisti, Facebook’ta reklamın videosundan aldığı ekran görüntüsünün yanına “Amerika siyahlara ne söylüyor? Tenimizin rengiyle yargılandığımızı” notunu düşerek şöyle paylaştı: “İnanıyorlar ki… Tenin ne kadar koyuysa o kadar daha az güzelsin.”

Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan marka ise “Facebook’ta geçtiğimiz günlerde yayınlanmış olan bir reklamımız bazı hassasiyetleri kaçırdı. Sebep olduğu durumdan derin üzüntü duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu bir ilk değil

Ancak bir sosyal medya kullancısı Dove’un açıklamasına karşılık, bu reklamın markanın ilk ırkçı reklamı olmadığını hatırlattı.

Dove’un 2011 yılında da beyaz ve siyah kadınları önce ve sonra yazılarının altında gösteren benzer bir reklama imza attığını ve tepki çektiğini şu görselle hatırlattı:

https://twitter.com/N0n0zA/status/916735085096861696?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Ftr.sputniknews.com%2Fyasam%2F201710091030491477-siyah-kadin-beyaz-dove%2F