Ana SayfaKitapDünyanın ilk sanatçılarının gizemli dünyası: ‘Mağara Ressamları’

Dünyanın ilk sanatçılarının gizemli dünyası: ‘Mağara Ressamları’

HABER MERKEZİ – Gregory Curtis’in mağara sanatını ele aldığı, konuya dair kapsamlı bir çalışma niteliği taşıyan “Mağara Ressamları: Dünyanın İlk Sanatçılarının Gizemli Dünyası” kitabı, Redingot Kitap’tan Hilal Dikmen’in çevirisi ile çıktı. Kitap, okuru ‘dünyanın ilk sanatçılarının gizemli dünyasına’ bir yolculuğa çıkarıyor.

Gregory Curtis’in Mağara Ressamları: Dünyanın İlk Sanatçılarının Gizemli Dünyası isimli kitabı Redingot Kitap’tan çıktı.

Hilal Dikmen çevirisi ile raflardaki yerini alan kitapta yazar, resimlerin gücünü ve hayret verici karmaşıklığını okura sunuyor.

Mağara Ressamları, hem soyut düşünceyi hem de bunu ifade etmenin derin bir yolunu bulan uzak atalarımıza hayranlık ve saygı besleyen bir çalışma.

Curtis, kitabın iki öyküsü olduğunu söylüyor ve bunu şöyle anlatıyor:

Daha kısa olan öykü Homo sapienslerin Afrika’da ortaya çıkıp dışarıya göç ettiği ve yaklaşık 50.000 yıl önce doğudan batıya Avrupa boyunca sürüklendikleri birkaç milyon yılı kapsıyor. Bazı gruplar Atlantik Okyanusu’na kadar ilerlemişti. Fakat okyanusa varmadan durup Pireneler’in iki kenarında yaşayanlar, mağaralarda resim yapmaya başlayan insanlardı. Onların eserleri yaklaşık 45.000 yıl önce başlayıp o zamandan beri de devam eden Homo sapienslere ait taşkın yaratıcılığın en etkileyici parçalarıydı.

İkinci ve daha uzun olan öykü yalnızca bir yüz yılı kapsıyor. İnsanlar yüzyıllardır bazı mağaralarda resimler olduğunu bilse de yaklaşık 1900 yılına dek ne olduklarını kimse çözememişti. Fakat resimlerin tarih öncesi insanların eserleri olduğu anlaşıldığında bunlar hem estetik bir zafer hem de insanlığın şafağından gelen nefis bir tarihi kayıt olarak ünlendi ve sorular da peşi sıra ortaya çıktı. Ne zaman resmedilmişlerdi? Kimler resmetmişti? Hepsinden önemli ve zor olanı da bunların ne anlama geldiğiydi? Son yüzyıldır akıllı, kararlı, genellikle yalnız ve kimi zaman da geçimsiz dört bilim insanı, kariyerlerini bu sorulara cevap bulmaya adadı. Bu kitabın merkezini oluşturan yaşamları 1900’den bugüne uzanan bütün bir dönemi kapsıyor ve fikirleri iç içe geçiyor. Bu bilim insanlarının çalışmalarındaki ilham verici keşifleri anlamadan resimli mağaraların  önemini kavrayabilmek imkansız.


Gazete Karınca