Ana SayfaDünyaEconomist: Türkiye-ABD ilişkileri kopmak üzere

Economist: Türkiye-ABD ilişkileri kopmak üzere

HABER MERKEZİ – The Economist dergisi, Türkiye ile ABD arasında derinleşen ‘vize krizi’ne ilişkin yayımladığı makalede, ilişkilerin kopmak üzere olduğunu vurguladı ve ABD konsolosluğu çalışanının tutuklanmasını “bardağı taşıran son damla” olarak tanımladı. Fakat makalede, “Başta Trump ve Erdoğan gibi buluttan nem kapıp fevri hareket eden liderler varken, hiçbir şey kesin değil” yorumunda bulunuldu.

Britanya’da yayımlanan The Economist bu haftaki son sayısında Türkiye ile ABD arasındaki “vize krizi”ne sayfalarında yer verdi.

“Türk-Amerikan ilişkileri kopmak üzere” başlıklı makalede, iki ülke arasındaki ilişkiler son 40 yılın en düşük düzeyinde.

BBC Türkçe’nin Economist’ten aktardığına göre makalede, iki ülkenin karşılıklı vize açıklamaları sonrası TL’nin dolara karşı yüzde 6,6 değer kaybettiği belirtildi ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki en hızlı değer kaybını yaşadığına dikkat çekildi.

Economist, Türkiye’nin ABD ile hem Gülen cemaati hem de Kuzey Suriye’de YPG’ye yapılan silah sevkiyatı nedeniyle sorun yaşadığını; bu yılın başlarında da bir konsolosluk çalışanının ve bir papazın tutuklandığını hatırlattı.

Dergiye göre, Türkiye’nin geçen hafta ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’u gözaltına almasının ardından tutuklaması “bardağı taşıran son damla” oldu.

‘Fakat Trump ve Erdoğan buluttan nem kapıyor’

Dergideki makalede şu ifadeler yer aldı:

Türklerin çoğu, Fethullah Gülen’in ABD’de bulunması nedeniyle darbede ABD parmağı olduğunu düşünüyor.

Erdoğan ‘vize krizi’yle ilgili olarak ABD Büyükelçisi John Bass’ı suçlamaya çalıştı ve onu ABD’nin temsilcisi olarak görmediklerini söyledi. Fakat Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bu kararın Amerikan hükümetinin en üst seviyelerinde alındığını söyleyerek krizi derinleştirdi.

Çoğu uzman iki tarafın da sorunu daha da fazla büyütmemeye çalışacağını düşünüyor.

Fakat başta Trump ve Erdoğan gibi buluttan nem kapıp fevri hareket eden liderler varken, hiçbir şey kesin değil.