Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘müftü nikahı’na ithafen: ‘İsteseniz de istemeseniz de Meclis’ten geçecek’

Erdoğan’dan ‘müftü nikahı’na ithafen: ‘İsteseniz de istemeseniz de Meclis’ten geçecek’

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müftülere nikah yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin, “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” geçtiğimiz hafta İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti.

Erdoğan, tasarıya karşı çıkanlara ithafen “Bunlar milleti tanımadıkları gibi kanun da bilmiyorlar. Şu anda nikahları kim kıyıyor. Bir kamu görevlisi olan belediye başkanı veya onun yetki verdiği nikah memuru” dedi.

“Memurlarının lafını değil ama hocaefendinin lafını dinlerler”

“Bizim vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti, resmi nikah kıydığı zaman onunla yetinmiyor, hocaya gidiyor, kayıt dışı bir nikah da orada kıyıyor” diyen Erdoğan, konuyu kendisine ‘zul’ saydığı kilise nikahı ile örnekledi:

Bu gerçekleri göz önüne almak lazım. “Laikliğe aykırı” diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor. Onları da örnek gösterirken bunu kendime zul addediyorum.

Erdoğan, gündeme geldiği günden bu yana kadınların mücadelesiyle karşılaşan tasarı hakkında “İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis’ten geçecek” dedi ve ekledi:

Senin memurlarının lafını o Anadolu’daki kız dinlemez ama bir hocaefendinin lafını Anadolu’daki kız da erkek de dinler. Burada illa filanca caminin imamına, müftüye git diye bir şey yok. İstersen bekle belediyeyi, belediye ne zaman tarih verirse o zaman kıydırırsın.

“Rahatsızlığın sebebi din görevlisi olması”

Tasarıya karşı çıkanların ‘içlerindeki husumeti ortaya döktüklerini’ söyleyen Erdoğan, “Buradaki rahatsızlığın tek sebebi nikahı kıyacak kişinin din görevlisi olmasıdır” yorumunda bulundu.

“Nikahı müftü değil de, tapu müdürü, orman müdürü kıyacak olsa bunların hiçbirinin itirazı olmaz” diyen Erdoğan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu kast ederek, “Veysel hoca da gülüyor, “işi ormana yükleyecek” diye” ifadesini kullandı.

Tasarı yasalaşırsa neler olacak?

Tasarıya göre aile kütükleri tek bir kayıt altında tutulacak, vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve yerleşim yeri adresleri elektronik ortamda kayıt altına alınacak.

İkamet izni verilen yabancılar, bakanlıkça kimlik numarası verilerek yabancılar kütüğüne kaydedilecek. Doğum bildirimleri sağlık kuruluşlarında yapılabilecek.

Yasa tasarısı ile müftülere de nikah kıyma yetkisi verilecek.

Eyüp isminin ’Eyüpsultan’ olarak değiştirilmesinin öngörüldüğü tasarıya göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ihtiyacını karşılamak üzere bin 600 kadro ihdas edilecek.