Ana SayfaGüncelErdoğan’ın ‘Hayvan Çiftliği’ atfına düzeltme: Olaylar BM’de değil SSCB’de geçiyor

Erdoğan’ın ‘Hayvan Çiftliği’ atfına düzeltme: Olaylar BM’de değil SSCB’de geçiyor

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın George Orwell’in ‘Hayvan Çiftliği’ kitabına atıfta bulunarak getirdiği yoruma siyasetçiler, yayıncılar ve hukukçulardan ‘düzeltme’ geldi. Orwell’in “kitabında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni beş ülkeyle sınırlayan düzenini eleştirdiğini” söyleyen Erdoğan’a, kitabın ilk baskı tarihi ve içeriği hatırlatılarak, “Orwell’in eleştirdiği BM değil devrim sonrası SSCB düzenidir” denildi. Kitabın Türkiye’deki yayıncısı Can Öz ise şu yorumu paylaştı: “George Orwell, Hayvan Çiftliği kitabında mevkisini kendi çıkarı için kullanan yozlaşmış siyasetçileri eleştirir.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin bugünkü grup toplantısında ünlü yazar George Orwell’in kült romanı Hayvan Çiftliği’ne atıfta bulunarak Birleşmiş Milletler’i (BM) eleştirmesi sosyal medyada gündem oldu.

Kitaptaki ‘düzen eleştirisi’nin çok anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söylemişti:

George Orwell ‘Hayvan Çiftliği’ kitabında bazılarının daha eşit olduğu bir düzeni, mesela Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) beş ülkeyle sınırlayan düzeni eleştirir. Çok anlamlı. İçinde insanın olmadığı, halkı mutlu etmeyen bir ekonomi politikasının anlamlı olmadığına inanıyorum.

Kürkçü: Orwell’in eleştirdiği BM değil devrim sonrası SSCB düzeni

Ancak Erdoğan’ın bu yorumu sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Erdoğan’ın ‘trollendiğini’ söyleyerek, kitaptaki olayların BM’yi değil Sovyet Rusya’yı resmettiğini söyledi.

Kürkçü, “Orwell’in eleştirdiği BM değil devrim sonrası SSCB düzeni” diyerek yanlışlığa dikkat çekti.

https://twitter.com/ekurkcuHDP/status/915158210885177344

Hukukçu Kerem Altıparmak ise Türkiye’de engelli olan Wikipedia’da Hayvan Çiftliği’nin BM kurulmadan önce yayımlandığının yazdığını belirterek, “Ama o da erişime engelli olunca yanlış bilgi verildi demek” dedi.

Bu yanlışlığa dikkat çeken bir diğer kişi ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milelletvekili Candan Yüceer oldu:

https://twitter.com/CandanYceer/status/915206603963535362

Can Yayınları’nın sahibinden de mesaj

Hayvan Çiftliği’nin Türkiye’deki yayımcısı olan Can Yayınları’nın sahibi Can Öz ise kitabı şöyle özetledi: “George Orwell, Hayvan Çiftliği kitabında mevkisini kendi çıkarı için kullanan yozlaşmış siyasetçileri eleştirir.”

Hayvan Çiftliği hakkında

Türkiyeli okur George Owell’i daha çok 1984 isimli distopyası ile bilse de Hayvan Çiftliği, yazarın kült eserleri arasındadır.

1940’lardaki ”reel sosyalizm”in eleştirisi olan kitabın kişileri hayvanlardır.

Türkiye’de Can Yayınları etiketi ile çıkan kitabın konusu özetle şöyledir:

Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktadır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık.


Gazete Karınca



Önceki Haber
HDP'li Besime Konca'nın milletvekilliği düşürüldü
Sonraki Haber
Sığınma evinde yaşayan eşini Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü önünde öldürdü