Ana SayfaGüncelEski müftü HDP’li Erdoğmuş: Müftülere nikah yetkisi verilmesi iyi niyetli değil, ayrıştırıcı

Eski müftü HDP’li Erdoğmuş: Müftülere nikah yetkisi verilmesi iyi niyetli değil, ayrıştırıcı

HABER MERKEZİ – Eski Diyarbakır Müftüsü ve HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, müftülere nikah yetkisi verilmesini içeren yasanın ‘iyi niyetli’ olmadığını söyledi. Mevcut medeni kanunun yeterli bir noktada olduğunu söyleyen Erdoğmuş, bu yasa tasarısının ayrıştırıcı olduğunu kaydetti.

Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin tartışmalar sürüyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilen tasarının bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşacağı tahmin ediliyor.

Diyarbakır eski müftüsü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, müftülere nikah yetkisi verilmesi konusunun ‘iyi niyetli’ olmadığını söyledi.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan Erdoğmuş, “Adalet ve Kalkınma Partisi her dönem muhafazakar kesimde erozyona uğrayan aşınan pozisyonunu geciktirmek için belli çıkışlar yapıyor bu da onlardan bir tanesi” değerlendirmesinde bulundu.

“Belediyeler tarafından yürütülmesi daha sağlıklı”

Nikahın karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir birlik sözleşmesi olduğunu belirten Erdoğmuş, bunun bugüne dek belediyeler tarafından yürütüldüğünü ve bunun daha anlamlı olduğunu söyledi:

Çünkü orada seçilen bir irade var. O irade o ili, ilçeyi yansıtan bir irade. Toplumun bu mevcut ihtiyacına ev sahipliği yapması çok doğrudur.

Daha önce 3 ilde müftülük yapmış olan HDP’li Erdoğmuş inanç açısından da böyle bir uygulamaya gerek olmadığını ifade etti.

“Din üzerinden yapılan ayrıştırma doğru değil”

Dini nikahı ‘nikahın duası’ olarak tarifleyen Erdoğmuş, nikahta kadının gelecek güvencesinin önemli olduğunu, bu güvencenin de Medeni Kanun’da bulunduğunu dile getirdi.

Kadınların haklarının korunmasının önemine vurgu yapan Erdoğmuş, “Belediyelerde bir sorun yok, halkın böyle bir talebi yok ki bu getirilmek isteniyor” diye konuştu.

Bunun aynı zamanda ‘ayrıştırıcı’ bir uygulama olduğuna dikkat çeken HDP Milletvekili Erdoğmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

Üstelik bu halkı da ayrıştırıcı bir düzenleme. Din üzerinden inanç üzerinden yapılan bir ayrıştırma da doğru değildir

Previous post
1915’ten BUGÜNE | Samsun'dan Paris'e: 'Ermenilerin Golgothası'nda Mutafyanların öyküsü
Next post
İsveç, tutuklu hak savunucuları için Türkiye Büyükelçisi'ni çağırdı