Ana SayfaDünya‘Füze krizi’ sürerken: Mısır’ın Kuzey Kore’den askeri mühimmat aldığı ortaya çıktı

‘Füze krizi’ sürerken: Mısır’ın Kuzey Kore’den askeri mühimmat aldığı ortaya çıktı

HABER MERKEZİ – Washington Post, Kuzey Kore ile ABD arasındaki füze krizinde gerilimin yükselmesinin ardından arttırılan ekonomik yaptırımlara rağmen “Mısır’ın Kuzey Kore’den askeri mühimmat aldığını” yazdı. Gazeteye göre Mısırlı yetkililer, “ABD istihbaratı bize ‘şüpheli bir gemi’ ile ilgili haber verdiğinde transparan davrandık işbirliği yaptık” derken, ABD’li yetkililer ise “istihbarat gemiyi keşfetmeseydi transparan davranılmayacağını” söylüyor.

Kuzey Kore’nin ekonomik yaptırımlara rağmen nükleer deneylere devam etmesi üzerine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve ülke arasında baş gösteren ‘füze krizi’nde gerginlik tırmanırken “Kuzey Kore’nin Mısır ile ticaret bağları olduğu” belirtildi.

Washington Post, geçtiğimiz hafta 72. BM Genel Kurulu’nda da “Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların arttırılması” kararı alınmasına rağmen, “Mısır’ın Kuzey Kore’den silah aldığını, bunun da ekonomik abluka altındaki ülkenin elini rahatlattığını” yazdı:

Geçtiğimiz Ağustos’ta Washington Kahire’ye Süveyş Kanalı’ndan ‘gizemli bir araç’ geçtiğini söyleyen gizli bir mesaj gönderdi. Mesajda Jie Shun isimli yük gemisinin Kamboçya bayrağı taşıdığı fakat Kuzey Koreli tayfası ve üstü muşamba ile örtülmüş ağır yükü ile Kuzey Kore’den geldiği belirtildi.

Gümrük temsilcileri, bu bilgiyi öğrendikten sonra geminin Mısır sularına girmelerini bekledi. Geminin etrafı sarıldı ve gemi arandı; demir cevheri tenekelerinin altına saklanmış 30 binden fazla roket güdümlü el bombası (roketatar) ele geçirildi. Birleşmiş Milletler (BM) raporunda bunun Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti’ne yaptırımlar uygulanmaya başlandığından beri ele geçirilen en büyük ‘sızıntı’ olduğu belirtildi.

Fakat roketler kimin içindi? Jie Shun’un son sırrının çözülmesi aylar aldı: Mısırlılar alıcıların ta kendisiydi.

Silahlardan haberdar olan ABD’li yetkililer ve Avrupalı diplomatlar, BM’nin yürüttüğü soruşturmanın Mısırlı iş insanlarının Kuzey Kore’den ordu için milyonlarca dolarlık roket aldığı kompleks bir anlaşmayı ortaya çıkardığını öne sürdü.

Çoğu bilgi kamu ile paylaşılmazken bu durum, ‘az bilinen’ küresel silah anlaşmalarına dair, eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik yaptırım çemberinin içerisinde kalan Kim Jong Un için yaşamsal öneme sahip bir finansal alan oluşması hakkında fikrimizin oluşmasını sağlıyor.

Mısır: Transparan davrandık, BM ile işbirliği yaptık

Washington’daki Mısır Elçiliği’nden yapılan açıklamada ise “Mısır’ın ‘kaçak’ gemi bulunduğunda transparan davrandığı ve BM yetkilileri ile işbirliği yaptığı” belirtilerek şöyle dendi:

Mısır Güvenlik Konseyi kararlarına her zaman olduğu gibi Kuzey Kore’den askeri mühimmat alımını kısıtlasa dahi bağlı kalacaktır.

ABD: ‘Transparanlık’ şüpheli gemiyi tespitimizin ardından geldi

Bunun yanında ABD’li yetkililer, ‘transparanlığın’ ABD istihbarat yetkilileri gemiyi fark ettikten ve Mısırlı yetkililere haber verdikten sonra devreye girmesinin ‘şüpheli’ olduğu görüşünde.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
ILO toplantısı boykotun gölgesinde başlıyor: 51 ülkeden sadece dördünün işçi konfederasyonu katılıyor
Next post
Tarihçi Ayşe Hür: 'Kerkük bir Türk şehri' tezinin tarihi ve siyasi geçerliliği yok