Ana SayfaGüncelGazeteci Meşale Tolu’ya tahliye çıkmadı

Gazeteci Meşale Tolu’ya tahliye çıkmadı

HABER MERKEZİ – 5 aydır tutuklu olan ETHA’nın dış haberler servisi çevirmeni Meşale Tolu ve gazeteci Ömer Ulaş Sezgin’in yargılandıkları davanın ilk duruşması görüldü. Tolu, savunmasında gazetecilere yönelik baskının amacının muhalif basını susturmak olduğunu belirtti. Tolu eşinin de tutuklu olduğunu ve çocuğunun da kendisiyle birlikte cezaevinde olduğunu hatırlatarak, ailece cezalandırılmak istendiklerini söyledi. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Tolu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutukluluğunun devamına, Ömer Ulaş Sezgin ile birlikte 7 kişinin de tahliyesine karar verdi.

Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) 5 aydır tutuklu olan dış haberler servisi çevirmeni Meşale Tolu ve gazeteci Ömer Ulaş Sezgin’in de aralarında bulunduğu 18 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Silivri Cezaevi kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görüldü.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 14’ü tutuklu, 4’ü tutuksuz yargılanan 18 kişi ve avukatları katıldı.

HDP Milletvekili Erdal Ataş, Almanya’dan farklı siyasi partilerden milletvekilleri de duruşmayı izledi.

Duruşma başında avukatlar mahkeme başkanı hakimin aynı zamanda soruşturmada tutuklama kararı veren sorgu hakimi olduğunu belirterek hakimin duruşmadan çekilmesini talep etti.

Talep üzerine ara karar açıklayan mahkeme heyeti, avukatların talebini reddetti.

Meşale Tolu: Gizli tanık beyanları acemice hazırlandı

Duruşmada savunma yapan Meşale Tolu ise iddianamede gizli tanığın hakkında ifade verdiği süreçlerde Türkiye’de olmadığını söyledi. Tolu, gizli tanık beyanlarının acemice hazırlandığını söyledi.

Tolu, OHAL ve KHK’lere en temel demokratik haklar ile basın özgürlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti.

ETHA’ya çevirmenlik yaptığı için polislerin hedefinde olduğunu söyleyen Tolu, gözaltı ve tutuklamaların asıl amacının sosyalist basının bastırılması ve muhalif basının susturulması olduğunu dile getirdi.

‘Ailece cezalandırılmak isteniyoruz’

Tolu, eşinin tutuklu olduğunu ve çocuğunun da kendisiyle birlikte cezaevinde olduğunu hatırlatarak, ailece cezalandırılmak istendiklerini ifade etti.

Tolu, Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren MLKP’lilerin cenaze törenlerine katıldığı yönündeki suçlamalara ilişkin olarak şunları söyledi:

IŞİD adlı barbar çete, Türkiye ve dünyada yüzlerce insanı katletti. IŞİD’e karşı savaşanları terörist olarak görmüyorum. Her tarafta bunlara saygı duyulurken, burada ‘terörist’ olarak lanse edilmelerini anlamıyorum” dedi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Tolu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutukluluğunun devamına, Ömer Ulaş Sezgin ile birlikte 7 kişinin de tahliyesine karar verdi.

Duruşma 18 Aralık’a ertelendi.