Ana SayfaDünyaGerekçe WSJ muhabirine verilen ceza: Finlandiya, Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırdı

Gerekçe WSJ muhabirine verilen ceza: Finlandiya, Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırdı

HABER MERKEZİ – Finlandiya, Wall Street Journal Türkiye muhabiri Ayla Albayrak’a hapis cezası verilmesinin ardından Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini yaptığı açıklamada, “Bizim açık mesajımız gazetecinin makalesinde bu karara neden olacak herhangi bir şeyin olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

Finlandiya, Wall Street Journal Türkiye muhabiri Ayla Albayrak’a hapis cezası verilmesinin ardından Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Evrensel’in haberine göre aynı zamanda Finlandiya vatandaşı olan Albayrak’a, yasak ve çatışmaların sürdüğü 2015 yılında yaptığı haber dolayısıyla ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti.


Hakkında hapis cezası verilen WSJ muhabirinin haberi ne anlatıyordu?


Albayrak’a ceza verilmesine ilk tepki çalıştığı gazeteden gelmiş, Wall Street Journal Gerard Baker, “Bu temelden yoksun suçlama ve son derece isabetsiz mahkumiyet kararı Wall Street Journal’ın dengeli bir haberini kasten hedef alıyor” demişti.

Albayrak Türkiye’ye iade edilmemeli

Albayrak’a verilen ceza Finlandiya’da da gazeteci ve sivil toplum örgütleri ve politikacılar tarafından tepkiyle karşılanmış, Türkiye’de gerçekleşen ifade özgürlüğü ihlalleri medyanın gündeminde ilk sıralarda yer almıştı.

Finlandiya, Albayrak’a verilen cezaya yönelik ‘hoşnutsuzluğunu’ ifade etmek için bugün Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Dışişleri Bakanı Timo Soini, Dışişleri Müsteşarı’nın Türk Büyükelçiliği ile görüştüğünü ancak Albayrak hakkında verilen mahkeme kararının iptal edilmesini talep etmediklerini açıkladı.

Albayrak’ın ABD tarafından Türkiye’ye iade edilmemesi gerektiğini söyleyen Toini, “Önce tartışacağız. Türkiye’nin kendi hukuk sistemi var, önce bunu kullanmak ve itiraz etmek daha yaralı, daha sonra insan hakları mahkemeleri ve benzerleri var” diye konuştu.

Soini ayrıca, “Bizim açık mesajımız gazetecinin makalesinde bu karara neden olacak her hangi bir şeyin olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konu ile ilgili bir mektup göndereceği belirtiliyor.

Avrupa parlamenterlerinden kampanya

Dışişleri Bakanı Soini’nin mahkeme kararının iptal edilmesini istemediklerini açıklaması, bazı siyasi parti ve milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Finlandiya’nın Avrupa Birliği parlamenterleri, mahkeme kararının geçersiz sayılması ve Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmaları için imza kampanyası başlattılar.

Sosyal Demokrat Partili AB Milletvekili Miapetra Kampula-Natri’nin kaleme aldığı, kısa süre içinde 10 milletvekilinin imzaladığı mektup imzalamaları için tüm Avrupa parlamenterlerine gönderildi.

İmzaların toplanmasından sonra mektup Türkiye Adalet Bakanı’na gönderilecek.