Ana SayfaÇalışma YaşamıGöçükte 8 işçi hayatını kaybetmişti: ‘Şırnak’taki maden ocağı faaliyetlerine devam ediyor’

Göçükte 8 işçi hayatını kaybetmişti: ‘Şırnak’taki maden ocağı faaliyetlerine devam ediyor’

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta meydana gelen göçük nedeniyle 8 işçinin yaşamını yitirdiği madende incelemelerde bulunan MMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Doğan Hatun, ocakta faaliyetlerin hala durdurulmadığını ifade etti. Denetimlerin de yetersiz olduğuna dikkat çeken Hatun, “Ocağın yanı başında karakol var ama buna rağmen ocaktan kömür çıkarılmasına göz yumuluyor” dedi.

Şırnak kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Kömür Ocağı’nda 17 Ekim’de meydan gelen göçükte 8 işçi hayatını kaybetmişti.

Göçüğün olduğu madene giderek incelemelerde bulunan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Doğan Hatun, ocakta asgari güvenlik tedbirlerinin dahi alınmadığını söyledi.

MA’ya konuşan Hatun madenin işleyişine ilişkin “Tek bir firma tüm ruhsatları almış ve taşeron sistemiyle buradaki tüm insanları çalıştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Doğan Hatun

Herhangi bir kaza olduğunda yöneticilerin kendini ‘kaçaktı’ diyerek temize çıkardığını vurgulayan Hatun, “Yani prosedürde sorun yoksa ‘her şey tıkırında’ ama sorun varsa ‘kaçaktır, bizim bilgimiz dışında’ şeklinde işliyor” dedi.

Hatun göçükte yaşamını yitiren Sıdık (Uğur) Kabak’ın 18 yaşında olduğunun söylendiğini ancak gerçekte 17 yaşında olduğunu belirtti.

‘Ocağın yanında karakol olmasına rağmen çalışmalara göz yumuluyor’

Ocakta faaliyetlerin durdurulmadığını söyleyen Hatun şunları aktardı:

17 yaşında olan Uğur’un cenazesi daha yerden kaldırılmamışken, ocakta kamyonlarla kömür çekmeye devam ediyorlardı. Biz bunu kendi gözlerimizle gördük tanığıyız. Fotoğraflarını da çektik. İnsanların acısını yaşamasına dahi saygı duyulmuyor. Ocaktan kömür çıkarılmaya devam edilecek.

Hatun, ocağın yanı başında karakol bulunduğunu buna rağmen ocaktan kömür çıkarılmasına göz yumulduğunu dile getirdi.

‘Denetim raporları kamuoyu ile paylaşılmıyor’

Hatun, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Bu kurumlar nasıl denetim yapıyorlar? Biz çok merak ediyoruz. Denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşmıyorlar.

Vadinin 150 metre civarında bir derinlikte kazıldığını, ancak herhangi bir göçük tedbiri alınmadığını kaydeden Hatun, insanların göz göre ölüme gönderildiğini savundu.

İnsanların burada çalışmak zorunda kaldıklarına işaret eden Hatun, “Bölge halkını sadece oradan çıkarılacak kömür ile karnını doyurabilecek bir seviyede tutmanın sonucu budur” diye konuştu.

Türkiye’de ‘iş kazalarının’ ancak toplu bir ölüm olması halinde gündeme geldiğine dikkat çeken Doğan Hatun,  incelemelerine dair hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.