Ana SayfaGüncelHak ihlalleriyle gündemde: ‘Çıplak aramanın bu boyutunu bir tek Tarsus’ta gördük’

Hak ihlalleriyle gündemde: ‘Çıplak aramanın bu boyutunu bir tek Tarsus’ta gördük’

HABER MERKEZİ – İşkence, darp ve kötü muamele gibi uygulamalar ile gündemden düşmeyen Tarsus Cezaevi’nde yaşananları ‘korkunç bir tablo’ olarak nitelendiren Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Tugay Bek, “Çıplak arama oldukça yaygın, bunu birçok cezaevi yapıyor. Ancak hastane ve adliyeye gidişten sonra da yapılmasını bir tek Tarsus’ta gördük” dedi.

Türkiye’nin en büyük cezaevi yerleşkelerinden biri olan ve bünyesinde bir kadın cezaevi, bir çocuk cezaevi ve 3 T tipi cezaevi bulunan Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü açıldığı 2017 Haziran ayından beri işkence, darp ve kötü muamele haberleriyle gündemde.

Cezaevinde maruz bırakıldığı işkenceyle gündeme gelen gazeteci Erdoğan Alayumat’ın avukatı ve aynı zamanda Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı olan Avukat Tugay Bek, cezaevinde yaşananları Artı Gerçek’ten Erdal İmrek’e anlattı.

Tarsus Cezaevi’nde ‘korkunç bir tablo’ olduğunu belirten Bek, tutukluların askeri nizamda sayım vermeye zorlandığını, çıplak aramaya tabi tutulduklarını, darp edildiklerini ve sistematik bir işkenceye maruz bırakıldığını söyledi.

Tarsus’ta çıplak aramanın farklı bir boyutta olduğunu vurgulayan Bek, şu örneği verdi:

Geçen hafta görüştüğüm müvekkiller hastane, adliye gibi yerlere gidişlerinden sonra bile geri dönüşte yine çıplak aramaya maruz kaldıklarını anlattı. Çıplak arama oldukça yaygın, bunu birçok cezaevi yapıyor. Ancak hastane ve adliyeye gidişten sonra da yapılmasını bir tek Tarsus’ta gördük.

‘İşkenceyi yapanlar çok rahat’

İşkence izlerinin görünür olduğunu da söyleyen Avukat Bek, “İzleri görebileceğimiz düzeyde işkence yapılıyor. Bir de göremediklerimiz var tabi. Örneğin Erdoğan’ın sol kulağında işitme kaybı meydana geldi. İşkenceyi yapanların, bunun dışarıya yansımasından, duyulmasından herhangi bir çekincesi yok. Çok rahatlar” dedi.

Bu rahatlığı işkence gören tutuklular için yaptıkları hukuki girişimlerin sonuçsuz kalmasına bağlayan Bek, sorumlulara dokunulmamasını “kurumsal ve sistematik” bir uygulama olarak değerlendirdi.

HDP’li Beştaş: Tarsus pilot cezaevi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Türkiye’deki tüm cezaevlerinde işkencenin gündemde olduğunu ancak Tarsus T Tipi Cezaevi’nin “adeta pilot cezaevi olarak belirlendiğini” söyledi.

Beştaş, “En ağır ve sistematik işkence vakaları buradan yansıyor. Sadece cezaevinde değil, bu cezaevine sevkler sırasında da ağır işkence haberleri geliyor. Biz girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.


Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Semih Özakça: Açlık grevi bizim açımızdan çok kritik bir aşamada
Sonraki Haber
'İnsan eli' değdi: Böcek ekosistemi yok oluyor, bu bir kıyamet