Ana SayfaÖzelHak savunucuları için Almanya’da eylemler: ‘Suçlamalar absürd, serbest bırakın’

Hak savunucuları için Almanya’da eylemler: ‘Suçlamalar absürd, serbest bırakın’

ALMANYA – Türkiye’de tutuklu insan hakları savunucuları için Almanya’nın farklı şehirlerinde eş zamanlı eylemler yapıldı. Hak savunucularının serbest bırakılmasının talep edildiği eylemler, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in doğum günü olan 14 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi.


Haber: Hrant Kasparyan


Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de aralarında bulunduğu tutuklu sekiz insan hakları savunucusunun serbest bırakılması talebiyle Almanya’nın farklı kentlerinde eş zamanlı olarak protesto eylemleri düzenlendi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in doğum günü olan 14 Ekim Cumartesi günü, Almanya’nın Berlin, Hamburg ve Münih şehirlerinde eş zamanlı olarak başlatılan ve haftasonu boyunca devam eden eylemlerde, “Doğum günün kutlu olsun İdil, sana özgürlük diliyoruz” yazılı pankartlar açıldı.

“Suçlamaların hiçbir dayanağı yok”

Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi tarafından düzenlenen eylemlerde yapılan ortak açıklamada İdil Eser’e ve tutuklanan sekiz insan hakları savunucusuna yöneltilen suçlamaların ‘hiçbir dayanağının olmadığı’ vurgulandı.

Başkent Berlin’deki Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi’nin bulunduğu merkezi meydanda yapılan protesto eylemi için çadır kurularak tutuklu bulunan insan hakları savunucularının tanıtıldığı broşürler dağıtıldı. Kent merkezindeki meydana ayrıca, tutuklu bulunan insan hakları savunucularının fotoğraflarının yer aldığı, ‘Özgürlük’ başlıklı ve akşam saatlerinde aydınlatılan metal bir enstelasyon yerleştirildi.

Üç büyük kentte yapılan eylemlerde, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Peter Steudtner ve tutuklu bulunan diğer insan hakları savunucularının yanı sıra Haziran ayından bu yana tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın da serbest bırakılması talebiyle Türkiye Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere hazırlanan dilekçeler imzaya açıldı.

Haftasonu boyunca eş zamanlı olarak yapılan eylemlerde imzalanan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e hitaben hazırlanan dilekçeler, posta yoluyla bugün Ankara’ya iletilecek.

Dilekçede, Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin üst düzey yetkilileri Taner Kılıç ve İdil Eser başta olmak üzere tutuklanan insan hakları savunucuları hakkında öne sürülen suçlamaların düşürülerek derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmaları yönünde Türkiye Adalet Bakanı’na çağrıda bulunuluyor.

“Serbest bırakılsınlar” talebi

Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de insan haklarına en çok ihtiyaç duyulan bir süreçte insan hakları savunucularının 100 günü aşkın bir süredir cezaevinde tutulmasına dikkat çekildi. İnsan hakları savunucularının “terör örgütü üyeliği”, “terör örgütlerine destek” suçlamalarıyla tutuklanmasının “absürd” olarak nitelendirildiği açıklamada, isnat edilen suçlamaların hiçbir dayanağı olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, 55 yıllık Uluslararası Af Örgütü tarihinde ilk kez üst düzey yetkililerin tutuklanarak cezaevine gönderildiği belirtilerek, İdil Eser, Taner Kılıç ve tutuklu bulunan diğer insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılması talep edildi.

Tutukluluk süreleri 100 günü aştı

İstanbul Büyükada’da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu) ve Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği) tutuklandı.

Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Gazete Karınca