Ana SayfaManşetHakkında hapis cezası verilen WSJ muhabirinin haberi ne anlatıyordu?

Hakkında hapis cezası verilen WSJ muhabirinin haberi ne anlatıyordu?

HABER MERKEZİ – Wall Street Journal gazetesinin Türkiye muhabiri Ayla Albayrak’a, yasak ve çatışmaların sürdüğü 2015 yılında yaptığı haber dolayısıyla ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla hapis cezası verildi. Peki, Albayrak’ın WSJ’de yayınlanan, daha sonra soruşturma konusu olan ve bugün de bundan ötürü kendisine hapis cezası verilen haberi ne anlatıyordu? Gazete Karınca, Albayrak’ın bu haberini derledi.


Haber: Tolga Er


Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’ın (WSJ) Türkiye muhabiri Ayla Albayrak’a 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Albayrak’a verilen ceza, iki ülke arasında ‘vize krizinin’ patlak verdiği bir döneme denk geldi.

Peki, Albayrak’ın, yasak ve çatışmaların henüz başladığı 19 Ağustos 2015 tarihinde, “Türkiye’nin Kürt çoğunluklu güneydoğusunda kent çatışmaları kızışıyor” başlığı ile WSJ’de yayınlanan, daha sonra soruşturma konusu olan ve bugün de bundan ötürü kendisine hapis cezası verilen haberi ne anlatıyordu?

“Türkiye’de Kürtlerin çoğunlukta olduğu güneydoğuda, kent savaşlarının çıktığını” haber veren Albayrak, söz konusu haberinde şöyle diyordu:

Savaş, uzaktaki bu güneydoğu şehrine geri dönerken, sokaklar da çatışma alanına dönüşüyor. Türkiye güvenlik güçleri ile Kürt ayrılıkçılar arasında artan şiddet olayları, yirmi yıldır görülmemiş savaş halini tetiklemekle tehdit ediyor.

Albayrak, daha sonra yasak ve çatışmaların merkezlerinden biri olacak olan Silopi’yi odağa alarak kaleme aldığı haberinde, kentte kazılan hendeklere ve kurulan barikatlara dikkat çekiyordu.

Buna karşın güvenlik birimlerinin Kürt gençlerine karşı tutumunu ise şöyle tarif ediyordu:

Türkiye Özel Kuvvetleri, mahalleler üzerindeki kontrolünü sağlamak için silahlı Kürt gençliğiyle her gün o ölümcül kedi fare oyununu oynuyor, biber gazı ve gerçek mermi sıkıyor. Belediye Başkanı ve bölge sakinlerinin dediğine göre Silopi sakinleri, gece çökmeden önce şiddet olaylarının en çok yaşandığı merkezdeki mahallelerden kaçarak, çapraz ateşte kalmamak için yakınlarının evine sığınıyor.

Haberinde ilçe sakinlerinin görüşlerine de yer veren Albayrak, o dönem, Silopi’de camide çalışan 39 yaşındaki İdris Yavsam’ın anlatımını şöyle aktarıyordu:

Camdan dışarı baktığımızda, polisin, avlumuzda koşan bir gencin arkasından rastgele ateş açtığını gördük. Bir mermi içeri girdi ve 11 yaşındaki kızımın kulağının yanından geçti.

Hükümet yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra Silopi’de hendek başlarındaki gençlerin de deyişlerini aktaran Albayrak, “PKK ve Türk devleti arasında onlarca yıldır süren sorunun şu an yeniden alevlenmesi, her iki tarafın yakın bir zamanda askeri ve siyasi kaymalarının bir sonucu” değerlendirmesinde bulunuyor ve şöyle devam ediyordu:

Bu olaylar, PKK ve hükümetin iki yıldır süren ateşkesi paramparça etti ve yaklaşık üç yıldır süren barış görüşmeleri sonlandırdı.

Kürtler ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, kendi siyasi kazanımlarının altını oymak için PKK’ye yönelik yeni askeri harekat düzenlemekle suçluyor.

Erdoğan ise bu iddiaları reddediyor.

Albayrak haberinde, Cengiz Çandar’ın şu görüşlerine de yer veriyordu:

PKK içerisinde kitlesel genç bir ayaklanmadan şimdi bahsedebiliriz. 1990’lı yıllarda Şırnak’ın yerleşim birimlerinde de ayaklanmalar vardı ancak onlar, bu çapta değildi ve bugünküne benzemiyordu.

“Çatışma; Şırnak’ın Silopi sokaklarında ve Cizre, Şırnak, Diyarbakır gibi güneydoğuda yer alan diğer şehirlerde dikkat çekici bir şekilde yoğunlaşıyor. Bu da on binlerce insanın hayatını kaybettiği, 20 yıl önceki rahatsız edici en kötü savaşı hatırlatıyor” sözleriyle haberini sürdüren Albayrak, hendeklerdeki bazı kişilerle yaptığı görüşmeleri aktarıyordu:

Genç yaştaki on civarı Kürt militanı, iki odalı güvenli evde Kalaşnikof, tabanca, el bombası ve roket güdümlü el bombasıyla silahlanmış durumda.

Kendini Berman olarak tanıtan, on kişilik birimin 22 yaşındaki kadın komutanı, “Bizden çok kişi var ve şimdi Türkiye’nin her şehrindeyiz” diyor. Berman, İstanbul’da okuduğu üniversiteyi geçtiğimiz sene bırakarak, Türkiye hükümetinin PKK’nin gençlik birimi olduğunu söylediği YDG-H’ye katılmış. O ve yoldaşları, kendilerinin öz-örgütlenmiş PKK sempatizanı olduğunu söylüyor: “Devletin barış görüşmelerini bitireceğini biliyorduk. O yüzden bu süreçte geliştik ve kendimiz örgütlendik.”

Haberinde sivil ölümlerine dikkat çeken Albayrak, kimi hak savunucuları ile hak örgütlerinin çatışma karşıtı görüşlerine yer veriyordu.

“Kürt gençliği, devletin kendilerine iki seçenek verdiğini söylüyor: Türk toplumuna asimile olmak veya silahlanmak. Ancak Silopi gibi bölgelerde, cumhurbaşkanının Kürtleri siyasetten dışladığı görüşü yaygınlaşıyor” diyen Albayrak, haberini, Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir’in şu sözleriyle noktalıyordu:

O, biz Kürtlerden intikam alıyor. Ancak yakın bir zamanda müzakerelere geri dönmemiz gerek; çünkü işler çığırından çıkıyor. Zaman geçtikçe gençliğin içindeki nefret de büyüyor.