Ana SayfaToplumsal CinsiyetHapishanelerde ücretsiz ped verilmesini talep eden kadınlar yarın Meclis’e gidiyor

Hapishanelerde ücretsiz ped verilmesini talep eden kadınlar yarın Meclis’e gidiyor

HABER MERKEZİ – Hapiste Kadın Ağı, başlattığı “Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz!” kampanyası kapsamında yarın; Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği ile HDP ve CHP milletvekilleriyle bir görüşme gerçekleştirecek.

Çeşitli kadın örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Hapiste Kadın Ağı’nın başlattığı “Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz!’ kampanyası kapsamında, yarın Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipler Birliği ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ile bir görüşme gerçekleştirilecek.

Taleplerin sıralanacağı görüşmede, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile AKP ve MHP’den de randevu talep ettiklerini belirten Hapiste Kadın Ağı, olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmadığını ifade etti.

Kadınların pede erişimin sağlık hakkı olduğunu ve bunun yasal güvenceye alınması gerektiğini belirten Hapiste Kadın Ağı, “Kadın mahpusların ücretsiz pede erişimi için Bakanlığı bu sese kulak vermeye çağırıyoruz” dedi.

“Pede erişim sağlık hakkı ile doğrudan ilgilidir”

Hapiste Kadın Ağı’nın kampanya çağrısı şu şekilde:

Türkiye hapishanelerinde geçici destekler (bağış vb.) söz konusu olmadığı takdirde kadın mahpuslara ihtiyaç duyan çocuklara ve trans erkek mahpuslara ücretsiz ped sağlanmamakta, pedler hapishane kantinlerinde ücretli olarak satılmaktadır. Ücretsiz olarak, yeterli miktar ve çeşitlilikte pede erişimin olmaması, hapishanelerde menstrasyon /reglden kaynaklı doğal ihtiyaçların görmezden gelindiğinin bir örneğidir. Pede erişim sağlık hakkı ile doğrudan ilgilidir. Toplu yaşanan ve bir kapatılma alanı olan hapishanelerde tüm hijyen malzemeleri, özelde ped rahatça ulaşılabilir olmalıdır. Bu ihtiyacın sonucu olarak ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınmasını, hapishanelerde ücretsiz ped sağlanacağına ilişkin maddenin yasal mevzuata eklenmesini talep ediyoruz. Tüm herkesi hapishanedeki kadınlarla dayanışmaya, birlikte ‘Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz!’ demeye çağırıyoruz.

 

Previous post
Katalan ve Kürt bağımsızlık açmazları: Demokratik konfederalizm nasıl devrimci bir alternatif sunabilir?
Next post
Halil İbrahim Sınır Kapısı Bağdat'a teslim edildi