Ana SayfaGüncelHDP’den Abdullah Öcalan açıklaması

HDP’den Abdullah Öcalan açıklaması

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Osman Baydemir, tecridin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Bu tecrit uygulaması ortadan kalkıncaya kadar; ailesi, avukatları ve heyetlerle görüşünceye kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi. HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ise “Adalet Bakanı ile görüşüp durumu aktardık. Kendilerinden cevap bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Öte yandan Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Kadıköy’de yapılmak istenen eyleme müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde iddialar olduğunu belirterek yaptığı açıklamayla durumu yalanlaması üzerine başlayan tartışma devam ediyor.

Müzakerelerin sürdüğü dönemde devrede olan İmralı Heyeti önceki gün konu ile ilgili Adalet Bakanı ile görüşmüş ve İmralı Adası’na giderek Öcalan’la görüşmek istediklerini belirtmişti.

Heyetin bu talebine henüz Adalet Bakanlığı’ndan bir yanıt gelmezken, 19 Ekim’de Ceylan Bağrıyanık, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’dan oluşan İmralı Heyeti konuya ilişkin basın toplantısı düzenlemişti.


İmralı Heyeti: Öcalan’ın sağlık durumunu birinci ağızdan duymak istiyoruz


Konuya ilişkin birer açıklama da HDP milletvekileri Osman Baydemir ve Pervin Buldan’dan geldi.

‘Tecrit bir insanlık suçudur’

Osman Baydemir, beraberindeki heyette yer alan HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Sibel Yiğitalp, Ayşe Acar Başaran ve İmam Taşçıer ile birlikte Urfa’daki ziyaretlerin ardından HDP il binası önünde konuştu.

Baydemir, Öcalan’a yönelik uygulanan politikanın bir tecrit olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Bugün bütün Ortadoğu coğrafyası ve insani değerleri ağır saldırılar altındadır. Her şeyden önce tecrit bir insanlık suçudur. Çünkü tecrit işkencedir. 18 yıldır aslında bu ülkede barış cezaevine konulmuştur, 18 yıldır demokrasi umudu zindana konulmuştur.

“Urfa’dan bir kez daha tecride ‘hayır’ diyoruz” diyen Baydemir, “Bir kez daha onurlu bir barışa sahip çıkacağız. Ve onurlu bir barışa giden yol tecridin kalmasından geçiyor” ifadesini kullandı.

Baydemir son olarak, “Bu tecrit uygulaması ortadan kalkıncaya kadar; ailesi, avukatları ve heyetlerle görüşünceye kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.


Demirtaş’tan Abdullah Öcalan açıklaması


‘İmralı’da neler yaşanıyor, ne gizleniyor?’


‘Adalet Bakanı’ndan haber bekliyoruz’

Öte yandan HDP Şırnak kongresinde konuşan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan’ın durumuna dikkat çekerek, görüşme yapmak için başvurdukları Adalet Bakanı’ndan haber beklediklerini söyledi.

Buldan, şöyle konuştu:

Heyet adına en son 5 Nisan 2015’te görüştük. Daha sonra kardeşi Mehmet Öcalan 11 Eylül 2016’da görüşmüştü. O günden sonra Öcalan’dan haber alınamıyor. Buradan da sesleniyoruz; acil olarak Öcalan’la görüşülmesi gerekir. Avukatları, ailesi ya da heyetten birileri mutlaka Öcalan’la görüşme yapmalı. Adalet Bakanı ile görüşüp durumu aktardık. Kendilerinden cevap bekliyoruz.

Kadıköy’de eyleme müdahale: 16 gözaltı

img

Öte yandan İstanbul Demokratik Kurumlar Platformu’nun Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla saat 15.00’te Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği eyleme polis müdahale etti.

MA’nın aktardığı habere göre kitlenin toplanmasına izin vermeyen polis, HDP İstanbul il eşbaşkanları Gengiz Çiçek ile Esengül Demir’in aralarında bulunduğu 16 kişiyi gözaltına aldı.

Ardından HDP Kadıköy ilçe binası önüne geçen kitle, burada yapmak istediği açıklama da engellendi.

HDP’li Ataş: Eylemlerimiz görüşmeler gerçekleşene kadar devam edecek

Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda yapılmak istenen basın açıklamasına polisin müdahale etmesinin ardından HDP Kadıköy İlçe binasında basın toplantısı düzenledi.

İlçe binasında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, müdahalenin antidemokratik olduğunu ifade etti.

İmralı cezaevi nezdinde tüm cezaevlerinde baskı ve hak ihlallerinin yaşandığını dile getiren Ataş, şöyle konuştu:

Polis tecridin duyurulmaması için saldırdı ve 16 arkadaşımızı gözaltına aldı. Resmi olmayan sitelerde Öcalan’ın yaşamına yönelik açıklamalar yapılmaya başlandı. Kürt halkı başta olmak üzere tüm halklar bu duruma tepki gösterdi ve endişe duydu. Bu ülkenin yakıcı sorunu Kürt sorunudur ve Öcalan bu sorunun muhatabıdır.

“Öcalan üzerindeki son iki yıllık tecrit mutlak tecride dönüştü” diyen Ataş, “Yapılan açıklamalar bizi tatmin etmiyor. Sayın Öcalan ile görüşmelerin sağlanmasını istiyoruz. Bu eylemliliklerimiz görüşmeler gerçekleşene kadar sürecektir. Derhal yetkililer bu soruna müdahale etsin” ifadelerini kullandı.

Ataş, “Tecrit ortadan kaldırılıncaya kadar bütün alanlarda demokrasi mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Japonya'da erken seçim
Sonraki Haber
Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama