Ana SayfaGüncelHDP’den Muğla açıklaması: Bu görüntüler Türkiye’nin yeni görünümü

HDP’den Muğla açıklaması: Bu görüntüler Türkiye’nin yeni görünümü

HABER MERKEZİ – Muğla’da infaz ve işkence iddialarını yerinde inceleyen HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, teşhir görüntülerinin jandarma tarafından çekilerek servis edildiğini söyledi ve ekledi: “Bu görüntüler Türkiye’nin yeni görünümüdür. İşkencenin hükümetin desteği ile yapıldığının ilanıdır.”

Muğla’nın Seydikemer ve Ortaca bölgesinde 4 Ekim’de gözaltına alınan 7 kişi darp edildikten sonra, çırılçıplak ters kelepçeli fotoğrafları sosyal medyada servis edildi.

Fotoğrafların yankısı devam ederken, Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Şelalesi bölgesinde kırsal alanda PKK’lilerle askerler arasında çatışma çıktığı öne sürüldü.

Çatışmada 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, bir gün sonra aranan 2 kişiden birinin de el yapımı patlayıcının patlaması ile yaşamını yitirdiği iddia edildi.

İddiaları yerinde incelemek için Muğla’ya giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Erol Dora ve Meral Danış Beştaş, gözlemlerine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Açıkça işkence

Gözlemlerini aktaran HDP’li Dora, Muğla’da yaşananların ağır insan hakları ihlali olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

4 Ekim’de yere yatırılarak çırılçıplak soyulan kişiler kaydedilmiş ve oradan geçen vatandaşlara gösterilmek amacıyla da gözaltına alınan kişiler bekletilmiş, teşhir edilmişti. İnsanlar hangi suç şüphesi adı altında olursa olsun, kimlikleri ne olursa olsun bu, işkence yasağının ihlalidir. Gözaltına alınanlara uygulanan kaba dayak, çıplak hale getirme, ters kelepçe açıkça işkencedir. İşkence mağduru kişilerin görüntülerinin servisi de işkence kapsamındadır.

Otopsi raporu verilmedi

Dora’nın ardından konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş ise Muğla’da yaşananları incelemek için gittiklerini, hem Vali hem de Başsavcıdan randevu aldıklarını ancak daha sonra taleplerinin iptal edildiği bilgisini veren Meral Danış Beştaş, şunları aktardı:

Bir ilin valisi ve başsavcısı Meclis’in 3’üncü büyük partisinin milletvekillerinin randevu taleplerini reddederek kime bağlı olduklarını ortaya koymuşlardır. Biz de önce il binamıza gittik ve gerekli bilgileri aldık. Bu 7 kişinin işkence görmeleri dışında 5 kişinin ölü ele geçirildiği ve yargısız infaz olduğu yönünde kanaat olduğu için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gittik; ama yetkililer yerinde değildi. Ama aileler oradaydı. Ailelerle görüştük. Soruşturma savcısı oradaydı. Kendisinden bilgi almaya çalıştık. Aileler otopsiyi görmek istediklerini söylemişlerdi. Otopsi raporunu gizleyemeyeceklerini söyledik; ama savcı tüm ısrarlarımıza rağmen gizlilik kararını gerekçe göstererek otopsi raporunu vermedi. Sadece bir tutanakla ailelere cenaze teslim edildi.

Anne hiçbir kurşun izi görmediğini ifade etti. Biz şu anda da ölüm nedenini bilmiyoruz. Bu sabah Valilik bir kısmının İran ve Afgan uyruklu olduğunu beyan etmiş. Daha önce de 5 kişi tutuklanmış; ama biz ayrıntıları bilmiyoruz.

Bu görüntüler Türkiye’nin yeni görünümü

Muğla’da çıplak arama işkencesinin görüntülerini Jandarma tarafından çekildiğini ve servis edildiğini söyleyen HDP’li vekil şunları ifade etti:

Avukatlardan aldığımız bilgiye göre kişiler gözaltına alındıklarında üstleri soyuluyor, yüz üstü yatırılıyorlar, ağır darba maruz kalıyorlar. Orada görüntüleri servis edecek tek bir sivil insan olmadığını ifade etmişler. Jandarmanın işkencesine maruz kaldıklarını ve görüntülerin de jandarma tarafından çekildiğini avukatlarına anlatmışlar. Bu görüntülerden sonra aileler emniyete müracaat etmişler; ama emniyette hakarete uğrayıp tehdit edilmişler.

Avukatlar işkenceye dair de bir talepte bulundular. Gözaltındakilerin işkence izlerinin tespiti amacıyla muayene istediler. Bu bir haktır; ama savcılık bu talebi yerine getirmedi. Kuvvetle muhtemel gözaltındakiler hala işkence altında. İşkence yapılan bir mekanı bilerek bu konuda söz söylemek hiç kolay değil. Adalet Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz; derhal bu muayeneyi sağlayın. Bu görüntüler Türkiye’nin yeni görünümüdür. İşkencenin hükümetin desteği ile yapıldığının ilanıdır. İşkence yapanların hiçbiri hakkında soruşturma açılmadı. Soruşturmanın sadece görüntüyü paylaşanlar hakkında yapıldığını söylemek isterim. İşkence yapmak serbest; ama görüntüsünü yaymak yasak.