Ana SayfaGüncelHDP’den Öcalan açıklaması ve hükümete çağrı

HDP’den Öcalan açıklaması ve hükümete çağrı

HABER MERKEZİ – Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde iddialar olduğunu belirterek yaptığı açıklamayla durumu yalanlaması üzerine başlayan tartışma devam ediyor. Son olarak Meclis’te bir açıklama yapan HDP’li vekiller, İmralı’da ‘acil’ görüşme gerçekleştirilmesinin sağlanması için hükümete çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), müzakerelerin sürdüğü dönemde devrede olan İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile HDP’nin Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın güvenlik ve sağlık koşullarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantıda ilk sözü alan Sırrı Süreyya Önder, “Hem bölge barışı hem iç barış, 1 buçuk saatlik bir mesafede” derken, bir yılı aşkın bir süredir Öcalan’la kimsenin görüşemediğine dikkat çekti.

“Artık mesele Sayın Öcalan’ın sağlığı, güvenliği olmaktan çıkmış bu ülkenin geleceğine kast eden bir zemine dayanmıştır” diyen HDP’li Önder, şunları söyledi:

İmralı tecridi vatana ihanetle eş anlamlıdır. İmralı’da barışın teminatı olduğu için oraya uygulanan tecrit bu vatanın birliğine sabotajdır. Henüz bu imkanı kaybetmemişiz, derin devlet cinlikleriyle 5-6 ayda bir hayatını kaybettiğine dair dolaşıma sürülen bu bilgilerin hayatına dair en temek hakları yerine getirilmezken, ağzından çıt çıkmayan savcıların beyanatlarının sonuna gelinmektedir. Bunun mesafesi 2 saattir, helikopterle giderseniz 15 dakikadır. Bu tecrit salt Kürtlere yönelik değildir. Bu tecrit bu ülkenin tamamını İmralı tecrit sistemine sokmuştur.

Önder’in ardından konuşan Pervin Buldan da Öcalan ile son görüşmelerinin 5 Nisan 2015’te gerçekleştiğini hatırlattı ve tartışmalara konu olan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına dikkat çekti.

15 gün önce sosyal medyada Sayın Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair paylaşımlar yapıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcısı açılama yaptı ancak bu açıklama yeterli değil.

Hükümetin ve devletin duyarlı olması gerektiği yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Sayın Öcalan sıradan bir tutuklu değildir. Hükümetin ve devletin sıradan bir tutuklu gibi yaklaşmaması gerekir. Sayın Öcalan’dan haber alana kadar kaygımız devam edecek. Acilen İmralı adasına avukatları ya da ailesi gitmelidir.

Türkiye’deki Ortadoğu’daki barış açısından Sayın Öcalan’la yürütülecek bir süreç dikkate alınmalı. Görüşmelerin bir kez daha başlaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Güvenlikçi politikalarla Kürt sorununun çözülemeyeceğini herkes çok iyi biliyor. Öncelikli olarak Sayın Öcalan’la görüşmelerin başlaması gerekmektedir

Dilek Öcalan ise kaygılarının arttığını ifade ederek, “Türkiye kendi hukukunu hiçe sayarak, uluslararası bütün hukukları hiçe sayarak şu an itibariyle tecridi sürdürüyor” dedi.

HDP’li Öcalan, hükümet, Adalet Bakanlığı, İnsan Hakları Komisyonu, AİHM ve CPT’ye de, “Bizim talebimiz şahsi bir talep değil. Tüm toplumun talebi bu tecridin kaldırılması yönündedir” çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

PKK lideri Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ise geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı.

Başsavcılık sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğunu belirterek, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.

Previous post
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, dolar yükseldi
Next post
8 Mart davasında yargılanan iki kadına beraat