Ana SayfaGüncelHDP’li Kürkçü Venedik Komisyonu’nun ‘kayyum tavsiyeleri’ni değerlendirdi

HDP’li Kürkçü Venedik Komisyonu’nun ‘kayyum tavsiyeleri’ni değerlendirdi

HABER MERKEZİ – Venedik Komisyonu’nun OHAL kapsamında çıkarılan ve kayyuma izin veren KHK’nin iptalini istemesini değerlendiren HDP Milletvekili ve AKPM Sol Grup üyesi Ertuğrul Kürkçü, Komisyon’un yaptığı iptal isteminin doğrudan bir yaptırım taşımasa da önemli bir referans belgesi olduğunu söyledi. Kürkçü, bu kararın özellikle gözlem sürecinde belirleyici olacağını kaydetti.

Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin (AK) danışma organı olan Venedik Komisyonu, Türkiye’de olağanüstü halin (OHAL) uluslararası standartları ve Türkiye anayasasını çiğneyen bir hal aldığını açıklamıştı.

Ayrıca Venedik Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan ve kayyuma izin veren Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) ise iptalini istemişti.


Venedik Komisyonu, kayyum atamalarına izin veren KHK’nin iptalini istedi


Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerini Fırat Haber Ajansı’na değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sol Grup üyesi Ertuğrul Kürkçü, Komisyon’un yaptığı iptal isteminin doğrudan bir yaptırım taşımasa da önemli bir referans belgesi olduğuna dikkat çekti.

Kürkçü, değerlendirmesinde şunları söyledi:

Venedik Komisyonu raporu doğrudan AKP’ye bir yaptırım getirmez. Ancak bunu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve konseyin diğer kurumları ile aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi için bir bilirkişi raporu olarak görmemiz lazım. Yani anayasa danışma organıdır Venedik Komisyonu. Dolayısıyla bu rapor bütün kararlara yol gösterecektir daha sonrası için ve bu açıdan önemli, tayin edicidir.

Bu kararın özellikle gözlem sürecinde belirleyici olacağını kaydeden Ertuğrul Kürkçü, daha önce Avrupa Parlamentosu’nun “Türkiye ile müzakereleri durdurma çağrısı” tavsiyesine tepki gösteren AKP’nin muhtemelen bu karara da ‘Kendilerini bağlar’ düzeyinde bir cevap vereceğini dile getirdi.

Ancak bunlara rağmen Türkiye hükümeti olarak AKP’nin Avrupa Konseyi ile bir anlaşma içinde olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uymayı taahhüt ettiği için bu raporun sert yaptırımlar olarak geri dönebileceğini sözlerine ekledi.

Venedik Komisyonu’nun Türkiye’ye tavsiyeleri

OHAL döneminde çıkarılan KHK’lerin geçici OHAL sürecini kapsamanın ötesinde, kalıcı yapısal değişiklikler getirdiğini söyleyen Komisyon’un Türkiye’ye tavsiyeleri ise şöyle:

  • 674 numaralı KHK’yla getirilen değişiklikler OHAL ile doğrudan ilişkili değildir, özellikle yerel yöneticilerin merkezden atanmasına yol açan bu değişiklikler geri çekilmelidir.
  • 674 numaralı KHK’yla getirilen değişikliklerin OHAL’in sonlanmasıyla sona ermesi sağlanmalıdır.
  • Demokrasiyi etkileyen kalıcı yapısal değişiklikler KHK ile değil parlamentoda kapsamlı tartışmalar sonucunda yapılmalıdır.
  • Terörle mücadele bağlamında valilere verilen özel yetkiler yargı denetimine açılmalıdır.
  • Terörle ilişkili suçlamalarla görevden alınan yerel yöneticilerin suçsuz bulunmaları durumunda görevlerine geri iadesini sağlayacak bir çerçeve ve mekanizmalar geliştirilmelidir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fehim Taştekin değerlendirdi: Ankara'nın İdlib operasyonunda amacı ne?
Sonraki Haber
Rakka'da sona doğru: 'Özgürlük haberine birkaç gün kaldı'