Ana SayfaGüncel‘HDP’lisin’ deyip linç ettiler, polis saldırganlarla çay içti, o da okulu bırakıp Cizre’ye döndü

‘HDP’lisin’ deyip linç ettiler, polis saldırganlarla çay içti, o da okulu bırakıp Cizre’ye döndü

HABER MERKEZİ –  Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Ferhat Duymak, sosyal medyada #Cizredekatliamvar hashtagi ile yaptığı paylaşım nedeniyle “Sen HDP’lisin, PKK’lisin” denilerek aralarında öğrencilerin de bulunduğu ırkçı bir grup tarafından linç edildi. Şikayetçi olmak için gittiği karakolda grubun polislerle çay ve sigara içtiğini, hastanede ise ‘Bir şeyin yok’ denilerek kendisiyle ilgilenilmediğini aktaran Duymak, okulu bırakmak zorunda kalarak Cizre’ye döndü.

Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Fakültesi’nde Gemi Makine İşletme Bölümü öğrencisi Cizreli Ferhat Duymak, Gazanfer Bilge Öğrenci Yurdu’na döndüğü 2 Eylül akşamı ırkçı bir öğrenci grubunun saldırısına maruz kaldı.

Kürt öğrencinin linç edilme gerekçesi ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımı.

Duymak, Cizre’de 14 Aralık 2015 ve 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında sosyal medya üzerinden başlatılan #Cizredekatliamvar hashtagiyle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının bulunduğu bir paylaşımı gerekçe gösterilerek, “Sen HDP’lisin, PKK’lisin” denilerek linç edildi.

“Ülkü Ocakları’na üye olmam için baskı yapıldı”

Duymak, saldırının ardından Diyarbakır’a geldi.

Yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlatan Kürt öğrenci, Cizreli olmasından dolayı ötekileştirildiğini belirterek, ırkçı grubun saldırısı sırasında yaşananları şöyle anlattı:

Paylaşımı göstererek ‘HDP’lisin, PKK’lisin’ denildi. Kendilerine PKK ile ilgim olmadığını, HDP’li olduğumu söyledim. Bunu söylememle birlikte 30 kişilik bir grup geldi. Hep birlikte saldırdılar. Güvenlik kulübesine koşarken, yine yakaladılar. Güvenlik olayı görmesine rağmen müdahale etmedi. Kafama vura vura yurttan uzaklaştırdılar. Daha sonra halkın yoğun olduğu bir bölgeye geldik ve kurtulduğumu düşündüm. İnsanlar ‘Neden bu gence vuruyorsunuz?’ diye sordu, HDP’li olduğumun söylenmesi üzerine onlar da ‘Vurun öldürün’ diyerek saldırdı. Sayıları 50-60 kişiye ulaştı ve hep birlikte dövdüler.

Duymak ayrıca yurtta bulunan öğrenciler tarafından Ülkü Ocakları’na üye olması için kendisine baskı yapıldığını da anlattı.

Olay sonrasında grup içerisinden 4 kişinin, kendisini yurt yakınlarındaki ormanlık alana götürerek yine darp ettiğini ve ölümle tehdit edildiğini ifade eden Duymak, ‘sonrasında karakola götürüldüğünü, ancak polislerin kendisini darp edenlerle çay, sigara içtiğini ve sohbet ettiğini’ söyledi.

Emniyet’te ifadesi alınan Duymak, şikayetçi olduğunu söyleyemediğini belirtti.

Hastaneye giderken takip

Kafasından darp edilmesine rağmen doktorların kendisi ile ilgilenmediğinin altını çizen Duymak, “Tahlillere baktılar, ‘bir şey yok’ diyerek hemen gönderdiler” diye konuştu.

Duymak, “hastaneye giderken de ülkücüler polis arabasının arkasından beni takip ettiler” dedi.

Cizre’ye döndü

Yeni saldırılardan dolayı yurda dönemediğini ve arkadaşının evinde kaldığını dile getiren Duymak, ailesi üzerinden ulaştığı HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik tarafından gönderilen HDP’lilerin yardımıyla havalimanına götürüldüğünü ve bu şekilde Diyarbakır’a döndüğünü söyledi.

Diyarbakır’da ilk olarak Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvuruda bulunan Duymak, sağlık kontrollerinin ardından okulu bıraktığı bilgisini vererek, Cizre’ye geri döndü.

Duymak, ırkçı grup hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.